Передплата 2024 «Добра кухня»

«Талібан» оголосив про перемогу та завершення війни

  • 16.08.2021, 10:15
  • 644

У радикальній ісламістській організації оголосили про свою перемогу в Афганістані

Бойовики радикального ісламістського руху «Талібан» захопили президентський палац у столиці Афганістану Кабулі та святкували там свою перемогу над афганським урядом. Кадри захопленої будівлі у неділю, 15 серпня, опублікував арабський телеканал Al Jazeera, передає DW.

Згідно з опублікованими відео, речник ісламістів заявив про завершення війни у країні. Один із лідерів «Талібану» мулла Абдул Гані Барадар у своєму відеозверненні назвав цей успіх безпрецедентним для світу.

Про перемогу ісламістів у Facebook заявив і президент країни Ашраф Гані. «Талібан» переміг", — написав він у зверненні, в якому також підтвердив факт своєї втечі з Афганістану. За його словами, якби він залишився, то було б убито «незліченну кількість патріотів», а Кабул було б зруйновано.

При цьому Гані не уточнив, де саме він зараз перебуває. Al Jazeera із посиланням на одного з охоронців афганського президента повідомляє, що Гані виїхав у столицю Узбекистану Ташкент.

Перед цим про втечу Гані повідомив голова Вищої ради національного примирення Абдулла Абдулла. «Те, що колишній президент покинув країну, залишив народ і країну в такому стані, Бог йому суддя, і народ дасть йому оцінку», — завив він у відеозверненні.

Координаційну раду у складі голови Вищої ради національного примирення Абдулли Абдулли, експрезидента країни Хаміда Карзая і лідера Ісламської партії Гульбеддіна Хекматіара було створено в Афганістані в неділю, 15 серпня. Про це повідомив у Twitter сам Карзай.

За його словами, цей крок спрямований на «запобігання хаосу і зменшення страждань людей», а також «на краще управління справами», пов'язаними з мирною передачею влади.

Фото з сайту DW
Фото з сайту DW

Тим часом представник «Талібану» Альханафі Вардак написав в Twitter, що рух не обговорює створення тимчасового перехідного уряду в Афганістані. «Чутки про тимчасовий і перехідний уряд не відповідають дійсності», — зазначив він. Два представники бойовиків також повідомили агентству Reuters, що вони очікують повної передачі влади талібам.

Читайте також: В Афганістані обстріляли аеропорт. Люди масово покидають країну (відео)

Схожі новини