Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Режим Лукашенка причетний до міграційної кризи в Литві, - ЗМІ

  • 14.08.2021, 16:15
  • 535

Потік нелегальних мігрантів з Іраку координувала білоруська державна турфірма «Центркурорт»

Фото 24 канал
Фото 24 канал

Білоруська державна туристична компанія «Центркурорт» координувала завезення нелегальних мігрантів з Ірану до Білорусі, а потім відправляла їх до кордону із Литвою.

Про це йдеться в спільному розслідуванні аналітичного центру «Досьє» та німецького видання Der Spiegel.

Журналісти виявили, що однією з фірм, які координують потік нелегальних мігрантів, була державна туристична компанія «Центркурорт», що входить в структуру управління справами президента Білорусі.

Вона на початку травня 2021 року уклала контракт із з білоруською туристичною компанією «Оскартур».

Згодом ця компанія зайнялася активним перевезенням з Іраку до Білорусі.

«Оскартур» також звітував про контакти із Fly Baghdad, після чого перевізник запустив регулярні рейси до Мінська, а також звертався в «Центркурорт» з проханням допомогти отримати візи 51 громадянину Іраку, хоча видачею віз займається МЗС, а не Управління справами президента.

Загалом через державну турфірму оформили приблизно 200 заявок на видачу віз іракцям. Метою поїздки був «мисливський тур». Їх селили в готелях «Мінськ» та «Білорусь», хоча вони там надовго не затримувалися і майже одразу вирушали до білорусько-литовського кордону.

Потік незаконних мігрантів в Литву через кордон з Білоруссю різко збільшився за останні кілька місяців — після того, як Литва запровадила проти Білорусі санкції за репресії режиму Лукашенка проти протестувальників.

2 липня через різке зростання кількості нелегальних мігрантів з боку Білорусі уряд Литви оголосив про запровадження режиму надзвичайної ситуації. Пізніше литовська влада також оголосила про будівництво паркану з колючого дроту на кордоні з Білоруссю, а президент Литви Гітанас Науседа підписав поправки до законодавства, які обмежують мігрантів у правах.

Загалом протягом останнього місяця до Литви прибули понад 2450 людей — це майже у 33 рази більше, ніж минулого року, і в 66 разів більше, ніж у 2019 році. Здебільшого мігранти є громадянами країн Близького Сходу, найчастіше Іраку.

Усіх нелегальних мігрантів литовські прикордонники розвертають до Білорусі. Тим нелегалам, які погодяться добровільно покинути Литву і повернутися в країну походження, віднедавна почали платити по 300 євро.

Читайте також: Україна передала Литві понад 38 тонн «гуманітарного вантажу»

Схожі новини