Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Розвідка США має дві версії про походження коронавірусу

  • 12.08.2021, 11:35
  • 640

В американському розвідувальному співтоваристві після трьох місяців вивчення даних про коронавірус все ще не дійшли єдиної думки, чи має він природне чи лабораторне походження

Президент США Джо Байден наприкінці травня доручив розвідці протягом 90 днів підготувати звіт про походження коронавірусу. Наразі цей термін вже добігає кінця, а у звіті поки що схиляються до двох теорій. Про це пише Громадське.

Американська розвідка отримала величезну кількість генетичних даних, взятих зі зразків вірусу в лабораторії в Ухані, які, на думку деяких чиновників, могли бути джерелом спалаху.

Незрозуміло, як і коли розвідувальні органи США отримали доступ до цієї інформації. Але, зазвичай, для створення та обробки такого роду генетичних даних вірусів використовують пристрої, які підключаються до зовнішніх хмарних серверів. А отже ㅡ є можливість їх зламати. Поки що невідомо, чи завершили у розвідувальній спільноті аналіз цих даних.

Після трьох місяців аналізу даних розвідки, там розглядають як головні теорію про походження коронавірусу з лабораторії у місті Ухань та передання його від тварини до людини. Як зазначило одне з джерел, у звіті немає нічого «надзвичайного».

У травні Байден заявив, що має попередній звіт про походження коронавірусу, який містив ті ж самі «два ймовірні сценарії», але остаточного висновку в документі так і не було зроблено.

Імовірно, що проєкт звіту ще можуть переглянути та переробити. Однак, як вказує видання, те, що розвідувальна спільнота США не може з упевненістю представити лише одну теорію щодо походження коронавірусу після місяців напруженої роботи, свідчить, що походження COVID-19 в принципі важко дослідити.

Читайте також: В Україні зафіксовано понад тисячу нових випадків коронавірусу

Схожі новини