Передплата 2024 «Добра кухня»

На Грибовицькому сміттєзвалищі стартує викачування газів

На Грибовицькому сміттєзвалищі триває технічна рекультивація, у межах якої стартував процес дегазації

Як сказав для «ВЗ» директор ЛКП «Зелене місто» Тарас Калужний, роботи виконує консорціум компаній J/V GOKSIN INSAAT — HAYAT GROUP. Цей підрядник почав вкривати «тіло» звалища дренажним шаром (геокомпозитом) та ізоляційним шаром (геомембраною). Це дозволить «законсервувати» полігон.

Фото ЛМР
Фото ЛМР

Це необхідно, щоб зменшити об'єми рідини, що потрапляє у тіло полігону, та фільтрату, який утворюється. Передбачається, що всі ці заходи мають завершити наступного року.

«Наразі виконуються роботи по завершенню перепрофілювання куполу полігону. Підрядник готує тераси, які виконуються, згідно з проєктною документацією, — наголосив Тарас Калужний. — Ми виконали близько 35−40% рекультивації полігону. Рекультивація складається з дегазації, технічної рекультивації і біологічної. Щодо робіт, які будуть виконуватись найближчим часом, то це дегазація, укладка дренажного шару геокомпозиту, а також ізоляційного матеріалу».

За його словами, проєкт реалізується відповідно до європейських стандартів. «За нами спостерігають як Європейський банк реконструкції та розвитку, так й інші організації, тому з нашого боку — повністю відкрита діяльність», — наголошує пан Тарас.

Читайте також: Із Грибовицького смітника викачують гази