Передплата 2024 «Добра кухня»

Учені з'ясували, в якому віці люди повністю задоволені своїм тілом

  • 11.08.2021, 20:15
  • 1 139

Дослідники з Австралії і Нової Зеландії протягом шести років спостерігали за більш ніж 15 тисячами осіб у віці від 18 до 94 років, щоб зрозуміти, в який період життя люди повністю задоволені своїм тілом

Фото clinicarts.com
Фото clinicarts.com

Дивно, але з'ясувалося, що таке «прийняття» у жінок відбувається після 60 років, а у чоловіків в проміжку між 59 до 64 роками.

Уявлення тіла — це сприйняття людиною естетики і сексуальної привабливості власного тіла, однак одиниця ця не постійна, а змінюється з роками.

Точніше, судячи з результатів нового дослідження, які були опубліковані в журналі Body Image, як у чоловіків, так і у жінок ступінь задоволення власним тілом зростає протягом усього життя.

Фахівці з університету Гріффіта і Квінслендського університету, а також їхні колеги з Оклендського університету в Новій Зеландії з 2010 по 2015 роки спостерігали за 15 264 учасниками віком від 18 до 94 років, 62,9% з яких були жінками.

Під час дослідження кожного з них періодично просили оцінювати те, наскільки вони задоволені виглядом, розміром і формою свого тіла за шкалою від 1 (зовсім незадоволений) до 7 (повністю задоволений).

Судячи з результатів, протягом усього життя чоловіки оцінюють своє тіло краще, ніж жінки. Найбільшу незадоволеність своєю зовнішністю вони відчувають в проміжку між 44 і 49 роками, тоді як особливо задоволені собою чоловіки у віці від 59 до 64 років.

Що ж стосується жінок, то вони найчастіше борються з невдоволенням власним тілом в періоди з 24 до 29 років, а також з 34 до 39 років.

Учені пояснюють це тим, що вони більш схильні до гонитви за «ідеалами краси». Також на їхню оцінку власної зовнішності негативно впливають вагітність і післяпологовий період.

Повністю задоволені своїм тілом жінки зазвичай бувають тільки після 60 років. Так відбувається через те, що в цьому віці здоров'я починає здаватися важливіше зовнішнього вигляду, вважають фахівці.

Дослідники зазначили, що недосяжність жорстких «ідеалів краси», які часто нав'язані нам суспільством і ЗМІ, сильно впливає на жіночу самооцінку. Через це вони особливо важко сприймають різкі збільшення ваги, зміни в структурі шкіри, випадання волосся, появу зморшок, пігментних плям і інших ознак старіння.

Однак, незважаючи на це, за час дослідження у жінок молодого і середнього віку були позитивні зміни в оцінці власної зовнішності. Учасниці у віці 54 роки і молодше, за винятком двох груп (від 24 до 29 років і від 34 до 39 років), показали тенденцію до зростання задоволення своїм тілом.

Це означає, що в наші дні жінки стали оцінювати себе менш критично.

«Загалом результати нашого дослідження демонструють поліпшення ступеня задоволення тілом в порівнянні з очікуваною тривалістю життя як у чоловіків, так і у жінок», — підсумували дослідники.

Читайте також: Швидка допомога для ваших губ: рецепт живильного бальзаму

Схожі новини