Передплата 2024 «Добрий господар»

PKO Bank Polski визнано одним із найстійкіших банків Європи

  • 09.08.2021, 10:42
  • 538

Європейське управління з питань банківського нагляду (European Banking Authority, EBA) оголосило PKO Bank Polski S.A, акціонера Кредобанку, одним з найбільш стійких банків у Європі до негативних макроекономічних сценаріїв.

Результати щорічного європейського стрес-тестування ЕВА опублікувала наприкінці липня 2021 року.

Стрес-тестування проводилося з вибіркою з п'ятдесяти банків з Європейського Союзу та Норвегії, які охоплювали близько 70% активів європейського банківського сектора. EBA безпосередньо включила PKO Bank Polski до дослідження, як одного з двох банків у Польщі.

Результати проведеного тестування підтвердили високу стійкість PKO Bank Polski до теоретичних негативних макроекономічних сценаріїв та показали, що він є одним із найстійкіших серед усіх досліджених банків. База капіталу банку забезпечує те, що навіть за надзвичайно несприятливих умов прогнозні рівні CET 1 відповідають наглядовим стандартам.

Згідно з фінансовою звітністю банку за перший квартал 2021 р. вартість ризику у першому кварталі 2021 р. склала до 0,68%, а загальний коефіцієнт капіталу групи банку склав 18,1% і знаходився на значно вище від нормативних мінімумів. Надлишковий капітал групи складав 14 млрд. злотих.

«PKO Bank Polski безперешкодно пережив економічну турбулентність, спричинену пандемією COVID-19. Це, зокрема, заслуга відповідального підходу до питання ризику, а також відповідної бізнес-стратегії. Кредитний портфель банку сильно диверсифікований, і розвиток нових бізнес-ліній, в т. ч., у сфері страхування чи лізингу, дозволив нам швидко відбудувати результати, виснажені пандемією та іншими подіями у ринковому середовищі. Точні стратегічні рішення та сучасна система управління ризиками із застосуванням передових аналітичних рішень та величезної кількості даних також допомагали нам підтримувати добрий стан. У кожному наступному кварталі, публікуючи фінансову звітність, ми показуємо, що наша база капіталу дуже сильна. Тому для нас не дивно те, що європейське стрес-тестування — перше у своєму роді дослідження після складного 2020 року — вкотре дало оцінку PKO Bank Polski як одному з найстійкіших банків у Європі», — говорить Ян Емерик Росьцішевський, заступник Голови Правління PKO Bank Polski.

Стрес-тестування — це циклічні дослідження, спрямовані на забезпечення наглядовим органам та учасникам ринку єдиних, послідовних та порівняльних даних про платоспроможність європейських банків у разі виникнення несприятливих економічних умов (наприклад, уповільнення економіки у світі, зростання безробіття та ослаблення злотих щодо євро та швейцарського франка). Воно охоплює трирічний період, що дає можливість оцінити стабільність та стійкість банків у досить тривалому часовому проміжку.

Довідка:

Кредобанк заснований у Львові у 1990 році, віднесений Національним банком України до банків іноземних банківських груп та входить до фінансової групи PKO Bank Polski — найбільшої фінансової інституції Польщі та однієї з найбільших фінансових груп Центрально-Східної Європи. Домінуючий підрозділ групи — найбільший банк Польщі PKO Bank Polski зі 100-літньою історією, найстійкіший з 48 банків Європи за результатами стрес-тестів Європейської адміністрації банківського нагляду (листопад 2018 р.).

Кредобанк пропонує повний спектр послуг для роздрібних клієнтів, підприємств малого, середнього та великого бізнесу України. Банк активно кредитує роздрібних клієнтів та малий і середній бізнес, пропонуючи низку спеціальних програм із мінімальними відсотками. Банк має кредитний рейтинг за національною шкалою на найвищому рівні uaAAA зі стабільним прогнозом та короткостроковий кредитний рейтинг банку на найвищому рівні uaK1 від агентств «Стандарт-Рейтинг» та «Експерт-Рейтинг».

Пресслужба АТ «Кредобанк»

Схожі новини