Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Самиця кажана самостійно подолала понад 2000 км, але трагічно загинула

  • 08.08.2021, 20:35
  • 642

Кажан пролетів із Британії до Росії понад 2000 км, став буквально рекордсменом, але загинув від лап кота

Завдяки цій трагічній події рекордсменку, власне, і виявили: самку лісового нетопира розміром з великий палець і вагою всього 8 грамів, поранену кішкою, знайшла мешканка села Мольгіно під Псковом Світлана Лапіна, повідомляє BBC.

Натуралісти відвезли кажана до ветеринарної клініки, але там мандрівниця померла. На її крилі виявили позначку «Лондонський зоопарк» і повідомили про знахідку британський Фонд охорони кажанів (Bat Conservation Trust).

З'ясувалося, що кажана спіймав і позначив у Лондоні в 2016 році натураліст Брайан Бріггс. Таким чином, за підрахунками Фонду охорони кажанів, цей нетопир подолав 2018 км.

«Це чудова подорож, найдальша подорож з Британії Європою з тих, що нам відомі. Це дивовижна наукова знахідка і чергова деталь у картині міграцій кажанів», — заявила голова Фонду охорони кажанів Ліза Ворледж.

Загиблий кажан став рекордсменом міграції з Британії на континент, але перше місце в міграціях Європою загалом належить іншому нетопиру: його окільцювали в Латвії, а потім у 2019 році знайшли в Іспанії, на відстані 2224 км.

Розширення ареалу міграцій лісового кажана вчені пов'язують зі зміною клімату. У Британії в 2014 році започаткували програму вивчення лісових нетопирів (Nathusius' pipistrelles), і відтоді в країні зареєстрували 2600 особин цього рідкісного виду.

Читайте також: Мяу

Схожі новини