Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Борчиня зі села на Львівщині завоювала четверту олімпійську медаль!

Щоправда, під прапором Азербайджану...

Марія Стадник на п'єдесталі у Токіо
Марія Стадник на п'єдесталі у Токіо

32-річна Марія Стадник, уродженка села Пісочної (Стрийський район Львівської області) сьогодні здобула бронзову медаль на Олімпійських іграх у Токіо (вільна боротьба, категорія до 50 кг).

У поєдинку за третє місце наша краянка перемогла представницю Монголії Намуунцегцег Цогт Охир.

В українців від цього здобутого трофею радість половинчаста, адже Марія виступає за збірну… Азербайджану.

В юному віці талановита і успішна вихованка пісочнянського тренера Ярослава Вуйціка не змогла вийти на перші ролі у національній збірній. Із суб'єктивних причин.

Наставники головної команди віддавали перевагу тодішній олімпійській чемпіонці Ірині Мерлені. І радили Марії чекати, хоча та свою конкурентку у спарингах перемагала.

Юна спортсменка з Пісочної не хотіла постійно бути у тіні зірки. І пристала на пропозицію Азербайджану представляти цю країну. У вітчизняній федерації вільної боротьби на це погодилися.

Стадник виправдала покладені на неї у Баку надії. Неодноразово ставала чемпіонкою Європи, світу, Євроазійських ігор.

Олімпійські ігри у Токіо — четверті в її спортивній кар'єрі. На Олімпіаді-2008 у Пекіні Марія була третьою, у Лондоні (2012) і у Ріо-де-Жанейро (2016) завоювала срібні медалі.

І ось нова «бронза».

На токійському килимі Стадник спершу перемогла Стальвіру Оршуш (ОК Росії), потім поклала на лопатки Сару Хамді (Туніс). У півфіналі поступилася японці Юі Сусакі. Але у наступній, «бронзовій» сутичці не залишила жодних шансів монголці.

У найближчі дні Марію вшановуватимуть в Азербайджані. А у кінці наступного тижня вона планує приїхати до Львова, де переважно тренується, і до рідного села. У Пісочній живуть її батько і сестра, у Черницькій школі вчаться двоє її дітей — чотирикласник Ігор та другокласниця Мія.

Відразу після здобуття «бронзи» чотириразова призерка Олімпіад подзвонила до батька, поділилася радісною новиною. Із паном Василем (він працює газовиком у Миколаєві) розмовляв і кореспондент «Високого Замку».

— Марічка сказала мені, що не задоволена своїм виступом, бо розраховувала завершити свої виступи на Олімпіадах «золотим» фінішем. Однак я вважаю, що моя донька досягла неймовірних результатів. Чотири Олімпіади — чотири медалі.

Ми запитали у пана Василя, чи, бува, не думає Марія завершувати виступи у великому спорті…

— Ні, не думає! Мій внук Ігорчик просить маму не покидати боротьбу…

Читайте також: Українець здобув 6 місце у фіналі Олімпіади-2020

Схожі новини