Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Діти не зможуть купити ліки: закон

  • 06.08.2021, 14:50
  • 652

В Україні діти до 14 років не зможуть купувати лікарські засоби: відповідний закон підписав президент Володимир Зеленський

Про це свідчать дані в картці відповідного документа на сайті Верховної Ради.

Крім того, про це поінформували в пресслужбі глави держави.

«Документ має на меті обмежити вільний доступ дітей до лікарських засобів, що продаються в аптечних закладах, і таким чином запобігти можливим нещасним випадкам. Адже препарати, які аптеки мають відпускати виключно за рецептом, часто можна придбати без його наявності», — зазначили в ОПУ.

Документом вносять зміни до статті 21 закону «Про лікарські засоби».

Так, законопроєктом забороняється реалізація (відпуск) лікарських засобів (у тому числі дистанційним способом — через Інтернет) малолітнім особам (віком до 14 років). Крім того, забороняється доставка лікарських засобів кінцевому споживачу — малолітній особі.

У випадку виникнення сумніву щодо віку покупця (досягнення 14 років) реалізація ліків здійснюється за умови надання документа, що засвідчує вік.

«Якщо у особи, яка безпосередньо здійснює роздрібну торгівлю лікарськими засобами та/або доставку лікарських засобів кінцевому споживачу, виникли сумніви щодо досягнення 14-річного віку покупцем, який купує лікарські засоби, особа, яка безпосередньо здійснює роздрібну торгівлю лікарськими засобами та/або доставку лікарських засобів кінцевому споживачу, повинна звернутися до такого покупця з вимогою пред’явити паспорт громадянина України або інший документ, що підтверджує його вік», — йдеться в тексті закону.

У разі відмови покупця надати такий документ реалізація (відпуск) лікарських засобів забороняється.

Закон ухвалила Верховна Рада 15 липня цього року. Він набуде чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Варто зазначити, що в червні Верховна Рада також підтримала в першому читанні законопроєкт про запровадження адміністративної відповідальності (штрафів) за продаж ліків дітям (він ще очікує на друге читання).

Читайте також: Фальшиві ліки з Росії: прикордонники викрили багатомільйонну схему контрабанди

Схожі новини