Передплата 2024 «Добрий господар»

Через пів року після ревакцинації Moderna ефективна на 93%

  • 05.08.2021, 18:15
  • 550

Американська компанія Moderna заявила про ефективність вакцини на 93% через пів року після другого щеплення

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Про це пише Суспільне.

5 серпня американська компанія Moderna заявила, що її вакцина проти коронавірусної хвороби COVID-19 ефективна на 93% через пів року після другого щеплення препаратом. Водночас у компанії не виключають необхідність проведення третього щеплення для вакцинованих — для збереження високого рівня антитіл.

Такі дані Moderna суттєво відрізняються від конкурентів із Pfizer/BioNTech, які минулого тижня заявили, що ефективність їхньої вакцини знижується до 84% через шість місяців після другої дози. Водночас обидві вакцини виготовлені на основі технології РНК (мРНК).

«Наша вакцина проти COVID-19 демонструє стійку ефективність у 93% протягом пів року (після другого щеплення — ред.), але ми розуміємо, що варіант „Дельта“ є новим типом загрози, тому ми повинні залишатися пильними», — заявив виконавчий директор Moderna Стефан Бенсель.

Однак у компанії додають, що до початку зимового сезону вакцинованим необхідно буде зробити додаткове щеплення, оскільки рівень антитіл, ймовірно, може знизитися. Також там вказують, що Moderna досліджує три різні кандидати на бустерні (додаткові) дози, які можуть викликати стійкі реакції антитіл проти варіантів коронавірусу, включаючи «Гамма», «Бета» та «Дельта».

Читайте також: Моршин перервав ланцюг захворювань і став «зеленою зоною»

Схожі новини