Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Назвали причини інфляції – Міністерство економіки

  • 03.08.2021, 17:45
  • 602

Мінекономіки прокоментувало причини інфляції в Україні

«Збереження річної інфляції в Україні в червні 2021 року на рівні 9,5% є результатом впливу зовнішніх цін і невизначеності щодо чергової хвилі пандемії», — говорять у Мінекономіки. Про це повідомляє Главком.

«При поточній специфіці попиту, у якому, з одного боку, все ще зберігається постійне концентрування на продуктах харчування, з іншого, — починають активізуватися витрати, які відкладалися протягом карантинного періоду (туризм, готелі, громадське харчування), рівень річної споживчої інфляції залишається високим», — йдеться в повідомленні.

Як відзначили в Мінекономіки, українська економіка поступово виходить з умов, що обмежують активність, але зі збереженням певного рівня невизначеності на перспективу в очікуванні чергової хвилі пандемії, що обумовлює високий рівень інфляції.

«Очікується, що найближчим часом дефляція або значно менша траєкторія зростання цін на продовольство в літні місяці, за умови певної диверсифікації споживчого попиту на тлі поступового відновлення рівня економічної активності, забезпечить загальне уповільнення інфляції», — відзначили в Мінекономіки.

Раніше Нацбанк спрогнозував пік інфляції в Україні. Отже, за прогнозами аналітиків споживча інфляція наприкінці 2021 року становитиме 9,6%, а у другому півріччі 2022 року повернеться до цільового значення у 5%. Цьому сприятимуть посилення монетарної політики, високі врожаї, корекція світових цін на сировинні товари та вичерпання ефектів низької бази порівняння минулого року.

У червні споживча інфляція в Україні становила 9,5% порівняно із червнем 2020 року і була вищою за квітневий прогноз НБУ (9,2%).

Читайте також: Українцям підвищать мінімальну зарплату: коли та на скільки

Схожі новини