Передплата 2024 ВЗ

Східниця повернула собі централізоване водопостачання. Чи надовго?

Підписано тимчасовий договір на подачу води до Східниці терміном до 31 серпня

Донедавна між Східницею і Бориславом виникають непорозуміння з приводу збалансованого централізованого водопостачання гірського селища. Зустрівшись за «круглим столом» та висловивши взаємні претензії, сторони, як правило, розходились ні з чим.

Згодом ситуація повторювалась, як банальна театральна сцена, де Іван на Петра нарікає, а Петро на Івана…

Все змінилось після адміністративної реформи. Східниця, відірвавшись від Борислава, здобула право на самостійне «плавання». Селище-курорт стало адміністративним центром новоствореного ОТГ, до складу якої, крім самої Східниці, увійшло ще одне селище та 21 село. У Бориславі все зробили для того, щоб втримати у власних адмінволодіннях прогресуюче у розвитку селище. Коли ж це не вдалося, вирішили перейти на новий, більш жорсткий стандарт взаємин між розташованим у Бориславі К П «Вододар», який централізовано подає воду до Східниці, та селищем-курортом. У місті нафтовиків вирішили більше не зважати на претензії норовистого партнера. Маючи постійний клопіт з астрономічними втратами у водяній мережі селища, наважились на «хід конем»…

Річ у тому, що нове законодавство щодо ОТГ передбачає передачу на баланс новостворених об’єднаних громад, якою є Східницьке ОТГ, територіальну водяну мережу, через яку так довго мав біль голови КП «Вододар». Раніше це не дозволялось. Тепер, виявляється, можна. Східницю попередили заздалегідь, що з 1 липня КП «Вододар» виходить на нову схему водопостачання з курортом. Свою послугу реалізуватиме не за роздрібною формулою, як було дотепер, а на принципах гуртової реалізації. Для цього партнеру запропонували створити окреме підприємство, яке, отримуючи з «Вододару» воду за гуртовою ціною, продавало б його своїм споживачам у Східниці за роздрібною. Мало хто на початку вірив в успіх нової схеми. Але в Бориславі, попри жорсткий пресинг, який чинився упродовж цілого липня, залишилися вірними обраній тактиці. Подачу води до Східниці за старою схемою, яка, якщо вірити підрахункам КП «Вододар», щороку через втрати заподіює підприємству 7 млн грн збитків, не відновили. Врешті-решт, сторони дійшли консенсусу.

Як інформує пресслужба Бориславської ОТГ, підписано тимчасовий договір на подачу води до Східниці терміном до 31 серпня між розташованим у Бориславі К П «Вододар» та комунальним підприємством Східницької селищної ради «Оазис Карпат». Чому не на постійній основі? Бо, як зазначають у Бориславі, у Східниці добиваються, щоб «Вододар» погодився на відшкодування 50% втрат, які сьогодні мають місце у водяній мережі селища. Упродовж серпня гірський курорт матиме централізоване водопостачання.

Читайте також: До Східниці знову потече вода. Якщо…

Схожі новини