Передплата 2024 ВЗ

Французька панда народила двійню (фото)

  • 02.08.2021, 19:40
  • 834

Самка великої панди із французького зоопарку народила двійню, що вважається неабиякою рідкістю

Про це пише DW.

Велика панда Хуан Хуан, яку утримують у зоопарку французького міста Боваль, у ніч на понеділок, 2 серпня, народила здорових двійнят. Це — друге народження панд у цьому звіринці за чотири роки.

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

«Обоє немовлят — рожевого кольору. Обоє — абсолютно здорові. Вони виглядають досить великими. Вони — прекрасні», — сказав директор зоопарку Родольф Делор, цитує інформагенція AFP.

Співробітниця науково-дослідного центру гігантських панд у китайському Ченду, яка приїхала спеціально для пологів, зважила немовлят: одне важить 149 грамів, а друге — 128 грамів. За словами головного ветеринара зоопарку Батіста Муло, це хороша вага для новонароджених панд. «Чим важчі вони, тим менш уразливі. Таким чином, вони перебувають у верхньому діапазоні, оскільки під час народження мають важити від 100 до 150 грамів», — пояснив ветеринар.

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Муло припускає, що новонароджені є самками. Однак стать тварин можна буде з упевненістю визначити лише за кілька днів. Він додав, що Хуан Хуан «показує себе хорошою матір'ю».

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Відвідувачі зможуть побачити немовлят за кілька тижнів. Наразі за ними вестимуть цілодобове спостереження. Імена новонародженим має дати дружина лідера Китаю Сі Цзіньпіна призблизно за 100 днів, кажуть у зоопарку.

Самки великої панди можуть завагітніти лише раз на рік упродовж часового діапазону в 48 годин. У березні Хуан Хуан мала любовні ігри із самцем Юан Цзи. Також для збільшення шансів на вагітність співробітники зоопарку зробили Хуан Хуан штучне запліднення.

У дикій природі панди мають потомство кожні два роки. Натомість у зоопарках самкам вдається завагітніти не так часто, оскільки часовий діапазон є вкрай коротким, й до того ж самці через тривалу відсутність самок втрачають інтерес до розмноження.

У серпні 2017 року Хуан Хуан народила у Франції перше дитинча після штучного запліднення — самця Юан Меня.

Варто зазначити, що Франція, як і будь-яка інша країна, лише орендує панд у Китаю, у тому числі і Хуан Хуан. Пекін практикує свою «дипломатію панд» з кінця «холодної війни»: країна не продає тварин, а передає їх за певну плату іншим країнам. Водночас Китай залишається єдиною країною, де панди все ще живуть у дикій природі.

За даними Всесвітньої організації охорони природи, з 2016 року великі панди більше не вважаються «під критичною загрозою», а лише «зникаючим» видом — 500 тварин живуть у неволі, ще приблизно дві тисячі — в умовах дикої природи в Китаї.

Читайте також: У зоопарку США горила «познайомила» своє дитинча з немовлям відвідувачів: зворушливе відео

Схожі новини