Передплата 2024 «Добра кухня»

Прем'єр назвав депутата “пияком” і “злодієм”

Суд каже, це “свобода слова”

Прем'єр-міністр Чехії Андрей Бабіш не мусить вибачатися перед екс-депутатом парламенту й ексміністром фінансів Мирославом Калоусеком, якого у залі Палати депутатів назвав «пияком» і «злодієм».

«Відповідач зробив свої заяви у парламенті, який забезпечує максимальний рівень свободи слова», — зазначила суддя Симона Качерова. І додала: заяви Бабіша були пов'язані з виконанням обов'язків глави уряду.

2018 року Бабіш під час дебатів у Палаті депутатів, членом якої Калоусек був до січня 2021 року, жорстко «наїхав» на колишнього міністра фінансів і лідера консервативної партії TOP09 («Традиція — Відповідальність — Добробут 09»). Зокрема, Бабіш заявив, що Калоусек розкрадав гроші міністерства оборони Чехії і причетний до вбивства людей, оскільки закупив браковані парашути (у 1990-х роках Калоусек був заступником міністра оборони). Бабіш також назвав Калусека «пияком» і «злодійським злодієм».

Калоусек подав до суду, вимагаючи від Бабіша вибачень. Перше слухання завершилося на користь Калоусека: суд зобов’язав Бабіша вибачитися у залі Палати депутатів. Але Бабіш подав апеляцію, і справу переглянули.

Оголошуючи вирок, суддя Качерова заявила, що прем'єр-міністр був спровокований на різку заяву попереднім виступом Калоусека.

Бабіш підтвердив журналістам, що не має наміру вибачатися перед Калоусеком. І розповів: однією з причин, через які він свого часу
заснував антикорупційний рух ANO, є «символ корупції — пан Калоусек».

Читайте також: «Могли шантажувати весь світ»: Арахамія про відмову від ядерної зброї

Схожі новини