Страви з яєць: 5 смачних рецептів

  • 30.07.2021, 20:30
  • 8 972

Страви з яєць смачні, поживні і різноманітні. Яйця готують як самостійну страву, використовують як елемент для першого, другого, десерту, а також для випічки і соуси

Простий сніданок з яєць і сосисок

• яйце;

• сосиска;

• сіль, перець, приправа до смаку.

Щоб скріпити фігурку знадобиться дерев’яна зубочистка. Потім її варто забрати.

Перший варіант — «Серце»

Сосиску розрізати вздовж, не прорізаючи з одного кінця, розгорнути зрізом назовні, зігнувши у формі сердечка.

Другий варіант — «Ромашка»:

1. На сосисці зробити поперечні насічки, не прорізаючи до кінця.

2. Зігнути, насічками назовні, замкнувши в кільце.

3. Вільні кінці скріпити зубочисткою.

4. Обсмажити заготовку на розігрітій олії з двох сторін.

5. У центр фігурки вилити яйце. Приправити сіллю, перцем, травами за смаком.

6. Готову яєчню обережно перекласти на тарілку лопаткою.

7. Прикрасити зеленню, томатами, написами або орнаментами з густого соусу і так далі. При цьому не варто забувати, що яєчню подають гарячою.

Яєчні млинці

• шість яєць;

• шість ложок молока;

• сіль.

Молоко можна замінити рослинною олією або сметаною. Ці інгредієнти додаються до яєць в пропорції 1:2.

1. Суміш злегка збити. Невеликими порціями виливати на гарячу сковорідку.

2. Млинці обсмажувати в маслі з двох сторін.

3. Начиняти в теплому вигляді, поки вони добре згортаються.

При подачі згорнути навпіл, у вигляді рулету, або нарізати з нього роли.

Омлет з яєць з помідорами на сніданок

• три яйця;

• твердий сир;

• невеликий помідор;

• вершкове масло;

• оливкова олія;

• сіль, перець і свіжі трави за смаком.

Французький омлет схожий на тонкий корж або млинець, складений навпіл з невеликою кількістю начинки.

За класичним рецептом в яєчну суміш не додають молоко, воду або борошно.

1. Спочатку треба підготувати начинку: натерти сир, нарізати зелень і помідор. Помідор можна злегка пригасити, щоб він став м’яким. Яєчна корж виходить дуже ніжною, тому не можна перевантажувати її начинкою. Досить півтори столові ложки сиру і помідорів на порцію.

2. Шеф-кухарі використовують два цілих яйця і один жовток, щоб домогтися м’якої структури і насиченого кольору. Для омлету яйця не збивають, інакше він вийде жорстким. Досить перемішати білки і жовтки до однорідного кольору.

3. Посолити і поперчити суміш.

4. Гарячу сковороду змащують оливковою олією. Надлишки можна стерти сухою серветкою. Для ніжного вершкового смаку тут же додатково топлять столову ложку масла.

5. Яєчну суміш нагрівають, при цьому потрібно стежити, щоб по краях омлет легко відокремлювався від сковороди. Готується він на середньому вогні, щоб білок швидко «схопився», але не пригорів.

6. Поки його поверхня ще трохи рідка, на омлет викладають начинку і згортають заготовку навпіл за допомогою лопатки. Іноді його згортають у вигляді рулету. У Франції ідеальним вважається злегка недосмажений омлет з рідкою начинкою. Нижня сторона повинна зберегти колір вершкового масла. За стандартами засмажена скоринка неприпустима.

7. Страву декорують і відразу подають до столу.

Класичний «Крок-мадам» і «Крок-месьє»

• 4 скибочки хліба для тостів;

• шинка;

• Пармезан;

• яйце;

• діжонська гірчиця;

• молоко;

• борошно;

• вершкове масло;

• сіль.

Усі продукти знадобляться в невеликій кількості за смаком.

Спочатку готується соус «Бешамель»

1. На сковороді топлять вершкове масло.

2. Розмішують в ньому ложку борошна.

3. Вливають склянку молока і нагрівають, не доводячи до кипіння.

4. Солять.

5. Висипають в сковороду тертий сир. Він розчиниться в молоці, соус загусне. Справжній «Бешамель» не повинен розтікатися.

Бутерброди збирають на деко

1. З скибочок хліба зрізують скоринки.

2. Змащують два шматочки маслом і гірчицею.

3. Зверху на них кладуть шинку, скибочка сиру, другий скибочку шинки.

4. Два шматочка змащують соусом «Бешамель» і накривають ними бутерброди. Начинка не повинна визирати з-під хліба. Надлишки краще зрізати, щоб бутерброди виглядали охайними і апетитними.

5. «Крок-мадам» і «Крок-месьє» запікаються до золотистої скоринки 8 — 10 хвилин. Скибочки сиру всередині бутербродів повинні повністю розплавитися, але не витекти назовні.

6. У цей час у чистій сковороді смажать яєчню. Слід приділити увагу її зовнішнім виглядом.

Жовток обов’язково повинен бути рідким всередині і цілим. Яєчня залишається трохи вологою зверху і повністю білою знизу. Солять тільки білок, щоб на яєчніне з’явилися цятки згорнутого жовтка.

7. Готові бутерброди викладають на тарілки, прикрашають зеленню. На один зверху викладають яєчню. Це «Крок-мадам» в капелюшку.

8. «Крок-месьє» на етапі запікання можна зверху доповнити тертим сиром.

Яйце, запечене в авокадо

• авокадо;

• два яйця;

• сіль.

Плоди потрібно вибирати стиглі: з темно-коричневою або баклажанної шкіркою, вони повинні злегка пружинити під пальцями.

1. Авокадо вимити, розрізати навпіл і видалити кісточку.

2. Загостреною ложкою вийняти частину м’якоті, щоб в кожну половинку помістилося по яйцю. Перепелині яйця поміщаються у заглиблення від кісточки.

3. Не варто зрізати денце для стійкості. Краще поставити половинки впритул один до одного, щоб вони не нахилялися, і начинка не витекла.

4. Авокадо наповнити яйцями.

5. Приправити сіллю, перцем, спеціями за смаком.

6. Запікати в розігрітій до 200 º с духовці протягом 20 хвилин.

Читайте також: Дієтологи визначили найкорисніші способи приготування яєць