Передплата 2024 «Добрий господар»

У Швеції розробили "суху" вакцину від коронавірусу

  • 27.07.2021, 10:35
  • 830

Вчені зі Швеції створили суху порошкову вакцину проти коронавірусу. Розробка має вигляд тонкого пластикового інгалятора розміром із половину сірникової коробки

Його створили в лабораторії одного з найбільших наукових парків на півдні країни — Медікон-Віллідж, повідомляє ВВС.

Дослідники сподіваються, що цей крихітний продукт може відіграти значну роль у глобальній боротьбі з COVID-19, дозволяючи людям приймати порошкоподібні версії майбутніх вакцин вдома.

«Це легко і дуже дешево у виробництві. Ви просто знімаєте пластикову смужку, потім вмикаєте інгалятор вакцини, кладете його в рот і робите глибокий вдих», — пояснив Йохан Ваборг, гендиректор компанії Iconovo.

Фото: BBC
Фото: BBC

Компанія співпрацює зі стартапом імунологічних досліджень у Стокгольмі — ISR, який розробив «суху» COVID-вакцину. У препараті використовуються синтетичні білки коронавірусу (на відміну від вакцин Pfizer, Moderna і AstraZeneca, які використовують РНК або ДНК, що кодують ці білки), він може витримувати температури до 40 °C.

«Принциповим моментом є те, що порошкову вакцину дуже легко розповсюджувати, і її можна вводити без допомоги медпрацівників», — зазначив засновник ISR Ола Вінквіст, професор імунології з Каролінського інституту.

Читайте також: У Японії винайшли їстівну вакцину проти холери

Зазначається, що нині компанія тестує свою вакцину на варіантах коронавірусу Бета (Південна Африка) та Альфа (Британія). Водночас підкреслюється, що дослідникам належить пройти певний шлях, перш ніж випробування покажуть весь потенціал «сухого» препарату від ISR. Наразі спільноту цікавить, чи може він забезпечувати такий самий рівень захисту, як наявний список вакцин проти COVID-19.

Препарат поки протестували тільки на мишах, хоча компанії ISR та Iconovo зібрали достатньо коштів, щоб почати дослідження на людях протягом наступних двох місяців.

Якщо порошкові вакцини виявляться успішними, то вони зможуть революціонізувати глобальні заходи реагування на пандемію коронавірусу, а також спростити зберігання і поширення вакцин від інших хвороб.

Схожі новини