Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Важливі правила схуднення

Дієтологи рекомендують для зниження ваги їсти малень­кими порціями

Всі знають, що секрет схуднення полягає у строгому дотриманні дієтичного харчування, регулярних заняттях спортом і, звичайно ж, у мотивації. Але багато хто з тих, хто став на шлях схуднення, навіть дотримуючись цих аспектів, не можуть досягти бажаного результату, або ж результат моментально «випаровується», як тільки закінчується термін дієти. Однак суворе дотримання дієти і фізичні навантаження — не єдині у досягненні ідеальної фігури. Психологи і дієтологи впевнені: якщо змінити деякі свої звички, то можна завжди залишатися у чудовій формі і добре почуватися. Отже, 10 правил схуднення:

1. Відмова від солодких і газованих на­поїв. Багато хто навіть не може уявити, скіль­ки калорій міститься у солодких напоях. Щоб трохи зрозуміти ситуацію, досить простих математичних підрахунків — стандартна чашка чаю з двома ложками цукру містить приблизно 70 ккал, без цукру — 10 ккал. Скільки в серед­ньому чашок за день випиває людина? Від 3 до 6. Таким чином, за калорійністю це можна прирівняти до 1−2 прийомів їжі. У солодкій га­зованій воді калорій ще більше, тож доцільно замінити такі напої чистою воду з лимоном або чаєм без цукру.

2. Пити більше води. Якщо пити більше чистої води, то обмінні процеси в організмі будуть проходити набагато швидше. Значить, і процес схуднення буде інтенсивнішим.

3. Їсти з маленьких тарілок. Дієтологи рекомендують для зниження ваги їсти малень­кими порціями, але 5−6 разів на день. Якщо їсти з маленьких тарілок, насичення буде на­ставати швидше, бо більша частина тарілки буде зайнята їжею і складатиметься вражен­ня, що їжі багато. Важливо їсти не кваплячись і ретельно пережовувати кожен шматочок.

4. Дотримуватися режиму харчування. Необхідно привчати себе їсти завжди в один і той же час. І в жодному разі не пропуска­ти прийоми їжі, бо для організму це певний стрес, який може стати сигналом для накопи­чення жирової тканини.

5. Відмова від шкідливих продуктів. Ми всі знаємо, що до шкідливих продуктів нале­жать напівфабрикати, майонез, чипси, шоко­ладні батончики та інші джерела так званих «порожніх калорій». В таких продуктах міс­титься велика кількість трансжирів, які нако­пичуються в організмі і стають причиною не тільки зайвої ваги, а й утворення атероскле­ротичних бляшок. Цим продуктам не місце на столі. Їх можна замінити здоровою їжею, при­готовленою на парі або відвареною.

6. «Правило яблука». Коли виникає бажан­ня перекусити, це не завжди означає, що орга­нізму справді необхідна їжа. Можливо, просто треба випити води. Або хочеться щось жувати від нудьги. Щоб перевірити, чи справді ви зго­лодніли, треба подумати, чи хотілося б вам за­раз з’їсти яблуко. Якщо відповідь ствердна, ви справді голодні, настав час перекусити.

7. Не упускати можливості порухатися. Кожен, навіть незначний рух — це спалювання калорій, тому не слід спрощувати собі життя всіма можливими способами. Рухатися слід за кожної зручної нагоди — збігати в магазин, прогулятися з собакою, піднятися пішки по сходах, зробити присідання під час розмови телефоном тощо.

8. Не відмовляйтеся від ранкової заряд­ки. Кілька ранкових вправ здатні подарувати заряд бадьорості на цілий день, а це означає, що протягом дня ви будете продовжувати більше рухатися і спалювати більше калорій.

9. Більше спати. Якщо людина висипа­ється, у неї в крові присутня достатня кількість гормонів апетиту — греліну і лептину. Своєю чергою, недосипання призводить до знижен­ня їх концентрації, внаслідок чого їжа погано перетравлюється й відкладається жир.

10. Мотивація. Для того, щоб швидко й ефективно схуднути, а також зберегти досяг­нутий результат, необхідна позитивна і сильна мотивація. Бути здоровим, струнким, підтяг­нутим і бадьорим — це гідна мотивація на шля­ху до ідеальної фігури.

Читайте також: Ароматні та хрумкі огірочки: малосольні — влітку, квашені — взимку

Схожі новини