Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Компанія SpaceX відправить зонд до супутника Юпітера

  • 24.07.2021, 15:15
  • 583

Компанія Ілона Маска SpaceX отримала контракт на 178 мільйонів доларів для запуску місії NASA до супутника Юпітера Європи, яка може містити інопланетне життя в підземному океані

Про це повідомляє міжнародне інформагентство Reuters.

Зонд Europa Clipper планують запустити в жовтні 2024 року на ракеті Falcon Heavy, що належить компанії Маска Space Exploration Technologies Corp. з Космічного центру Кеннеді у Флориді.

Falcon Heavy, яка наразі є найпотужнішою ракетою-носієм у світі, вивела свій перший комерційний вантаж на орбіту в 2019 році.

Зонд має підлетіти до поверхні супутника, щоб зробити зображення у високій роздільній здатності. Також він має створити карту крижаного покриву, вказавши її товщину та склад. Крім того, апарат шукатиме підземні озера та визначатиме, чи можуть у таких умовах існувати організми.

Читайте також: NASA продемонструвало потужні вихори на Юпітері

Температура поверхні Європи коливається від -150°C до -190°C. На супутнику дуже висока радіація, оскільки його орбіта проходить через радіаційний пояс Юпітера. Зонд мають спроєктувати так, щоб він міг витримувати радіацію під час наближень до Європи.

Попри радіацію у NASA вказують, що існує висока імовірність, що під крижаним покровом Європи є океан із рідкою нерадіоактивною водою. А це може свідчити про сприятливі умови для життя.

Схожі новини