Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Українські вчителі їдуть на заробітки: ким працюють та скільки отримують?

  • 24.07.2021, 13:35
  • 1 086

Кількість українських учителів, які їдуть на заробітки до Польщі на час літніх канікул, влітку 2021 року зросла на 15% порівняно з літом 2020-го

Про це повідомляє Аналітичний центр компанії з міжнародного працевлаштування Gremi Personal.

За його даними, вчителі складають близько 5% від загальної кількості українських трудових мігрантів, які їдуть на літні сезонні роботи до Польщі.

«Зазвичай вчителі починають цікавитися вакансіями вже у травні, приїжджають на роботу в Польщу після закінчення іспитів в Україні, тобто на початку — у середині червня, і працюють до кінця серпня», — сказано в повідомленні.

«Педагоги шукають вакансії, де можна швидко і добре заробити у літній сезон. Вони працевлаштовуються на підприємства харчової промисловості (м'ясокомбінати, рибозаводи, кондитерські фабрики), заводи електроніки, логістичні склади, а також в готелі і ресторани, де потрібні працівники влітку в туристичний сезон. У середньому український вчитель може заробити в Польщі за 3 місяці канікул — 3−5 тис. доларів», — розповіла директор департаменту рекрутації Gremi Personal Анна Джоболда.

Читайте також: Польща вакцинуватиме заробітчан на кордоні: як отримати щеплення

Також літній період для поїздок до Польщі на заробітки використовують українські студенти. Однак, на відміну від вчителів, цікавляться роботою з меншим фізичним навантаженням — вакансіями на заводах електроніки, складах одягу, виготовленні будівельних матеріалів, офіціантами у сфері гостинності (готелі, кафе, ресторани). У середньому студент заробляє за літо в Польщі 2,5−4 тис. доларів.

Згідно з дослідженням Пульс трудової міграції Аналітичного центру Gremi Personal, 28,4% українців, які працюють у Польщі, мають вищу освіту, 48% — професійно-технічну. Однак, за результатами дослідження Національного банку Польщі, близько 60% українців у цій країні працюють нижче від своєї кваліфікації.

Схожі новини