Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Чи можна заблокувати "Північний потік-2": думка Вітренка

  • 23.07.2021, 14:15
  • 571

Голова правління Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" Юрій Вітренко заявив, що Україна наполягатиме на необхідності введення санкцій проти оператора проєкту "Північний потік-2"

Про це повідомляє пресслужба НАК «Нафтогаз».

«Ми уважно прочитали спільну заяву американської адміністрації та німецького уряду. Ми бачимо, що ті проблеми та виклики, які стоять перед Україною щодо безпеки, залишаються, принаймні поки, без відповіді. Тому ми продовжуємо пояснювати, що доки Росія, Путін використовує газ як геополітичну зброю — до того часу американські санкції без жодних винятків мають бути застосовані, зокрема щодо Nord Stream AG та інших ключових учасників цього проєкту», — розповів Вітренко.

За його словами, наразі існує достатньо інструментів, щоб зупинити «Північний потік» навіть в разі його завершення.

Читайте також: Поразка в Північному потоці-2. Що далі?

«Для того, щоб цей газогін запрацював, має бути оператор — він повинен бути сертифікований за європейськими правилами. Потім європейські компанії бронюють потужності у цього оператора і можуть отримувати газ через газогін.

Так ось, якщо оператор газогону буде під санкціями — а я ще раз наголошую, 100% Nord Stream AG належить «Газпрому», тому цілком нормально накладати санкції на оператора, який фактично є геополітичною зброєю в руках Росії, — європейські компанії не бронюватимуть потужності цього газогону і не отримуватимуть газ через нього", — зазначив Вітренко.

Схожі новини