Передплата 2024 «Добра кухня»

"Жодних гарантій ми не отримали": Стефанішина про угоду ФРН і США

  • 23.07.2021, 10:35
  • 545

Віцепрем'єрка з питань євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина заявила, що угода між США і Німеччиною щодо російського газогону "Північний потік-2" не передбачає жодних гарантій для України

Про це Стефанішина заявила в ефірі «Україна 24».

«Можливо, позитив у тому, що це публічна заява (про угоду — ред.), тому що до цього офіційних документів про порозуміння між США і Німеччиною щодо цього газогону не було, але я думаю, що це єдина позиція, яка може бути позитивною в цьому контексті. І однозначно хочу наголосити на тому, що жодних гарантій Україна не отримала. Ні в цій заяві, ні поза цією заявою. Нагадаю, що в у ній говориться про те, що Німеччина підтримуватиме ініціативу „Тримор'я“, до якої Україна і так намагається долучитися, яка і так існує, тому я не розумію суті цієї підтримки», — сказала Стефанішина.

Читайте також: Німеччина оприлюднила угоду зі США про «Північний потік-2»

Віцепрем'єрка додала, що в угоді також йдеться про створення фонду зеленої трансформації, але щодо нього Україна веде перемовини вже близько шести місяців.

«Також анонсується додаткова фінансова підтримка і створення фонду зеленої трансформації, щодо якого ми вже ведемо перемовини, тому нових ініціатив ця заява не передбачає. Натомість жодних перспектив та безпекових гарантів, зокрема щодо членства в НАТО, інтеграції з ENTSO або ENTSOG (мережі електро- і газотранспортних операторів — ред.), ми не отримали», — сказала Стефанішина.

Читайте також: Поразка в Північному потоці-2. Що далі?

За словами віцепрем'єрки, ухвалено. компенсацією і гарантією для України були б пакет енергетичних рішень — гарантія збереження транзиту газу і продовження тристороннього контракту, безпекові гарантії щодо територіальної цілісності і суверенітету України, а також виконання зобов'язань ЄС щодо інтеграції ринків газу й електрики відповідно до Угоди про Асоціацію.

Нагадаємо, США і Німеччина досягли домовленостей щодо російського газогону «Північний потік- 2».

Схожі новини