Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Львові відкрили оригінальну виставку ляльок: «Barbie: пані України»

  • 22.07.2021, 12:53
  • 1 591

Українські майстри перетворили ляльок Barbie на відомих українок. Виставку розмістили на третьому поверсі торгового центру «Роксоляна» (пл. Галицька, відділ дитячих товарів «Антошка»). Відвідувачі можуть (безкоштовно) оглянути 36 образів українських жінок

Про це повідомив у Фейсбуці фотокореспондент Євген Кравс.

Легендарна Либідь, князівна Анна Ярославна (яка стала королевою Франції), художниця Марія Примаченко, письменниця Леся Українка, співачки Руслана та Квітка Цісик, телеведуча Ольга Фреймут, реперка Alyona Alyona, акторка німого кіно Віра Холодна, волонтерка Яна Зінкевич — загалом 36 образів представлено на виставці. Серед них знайшлось місце навіть трипільській жриці та героїні твору Тараса Шевченка — Катерині.

Фото Євгена Кравса
Фото Євгена Кравса
Фото Євгена Кравса
Фото Євгена Кравса

На відкритті виставки 21 липня майстрині (переважно з Одеси та Вінниці) розповіли про роботу над проектом.

Спершу майстрам-лялькарям було запропоновано пошити одяг, щось цікаве вигадати, але лялькарі з усієї України спілкувались між собою, тому вони запропонували створити образи видатних жінок України. Було вибрано 80 персонажів й обирали з них. Персонажі дуже цікаві. В експозиції є жінки минулих століть: королева Анна, Роксолана. Дуже гарний образ княжни Либідь — вона у човні, одяг з домотканого полотна, там також ручна вишивка. Лялькарі підбирали одяг, яким він мав бути, вивчали історичні факти, ходили у музеї. Такий проект здійснили вперше в Україні.

За основу майстри брали існуючих ляльок, обирали тих, які найкраще пасували під той чи інший образ (за кольором тіла, наприклад). Для деяких ляльок майстри дещо змінювали обличчя, щоб зробити їх більш схожими. Також підбирали інший макіяж та нарощували лялькам волосся. Весь одяг шили вручну. Крім того, для більшості ляльок також готували декорації, які б розкривали особистість зображеної героїні.

Цікавою є трипільська жриця. Образ повністю відповідає тій дійсності, хоча обличчя, звісно, не могли підібрати, тому що його ніхто не бачив. Поряд персонаж Катерини з поеми Тараса Шевченка.

Ляльку в образі Ольги Фреймут створила Ірина Дядікова, акторку Віру Холодну — Олена Роджерс, а Катерина Калашнікова створила ляльку в образі поетеси Анни Ахматової. Цікаво, що поряд з лялькою розмістили мініатюрну копію портрету поетеси, який написав народжений у Вінниці Натан Альтман. Авторка каже, що була дуже здивована тим, що люди запитують, хіба Ахматова українська? Дуже дивує, що багато інформації люди не знають взагалі. Хочеться, щоб наші видатні жінки стали відомими.

Фото Євгена Кравса
Фото Євгена Кравса

Ще один із цікавих експонатів — Берта Рапопорт. Це перша жінка-капітан судна. У 1938 році вона зі своїм екіпажем в Іспанії потрапила у полон до фашистів. Також цікавий образ жінки-астронома Олени Казимирчак-Полонської. Її внесок в астрономію настільки великий, що її ім’ям названо одне з небесних тіл. Ще в експозиції є Анна Стен. Мало хто знає, що вона була першою українкою, яка стала зіркою Голлівуду.

Образ співачки Юлії Саніної створив чоловік, Сергій Філіпов. Волосся ляльці нарощували, по тілу йде ручний розпис, тканину також розписували вручну й друкували на 3D-принтері. Окремо варто виділити співачку-реперку на псевдо Alyona Alyona (вона не сама, а із двома своїми чотириногими улюбленцями). Ми знаємо, що лялька Барбі така худенька, але вирішили показати, що себе потрібно любити та сприймати такою, яка ти є.

Ідея виставки настільки сподобалась, що надалі планують її розширити та створити ще 50 стилізованих ляльок. Однак, кого саме зобразять майстрині і як вони виглядатимуть «нові українські Барбі» поки що тримають у таємниці.

Читайте також: «Виставка не лише унікальна і рідкісна, а й затратна — на одну картину йде понад 10 кг фарби»

Схожі новини