Передплата 2024 ВЗ

Коля-мінер підірвав онуків

А батьки загиблих дітей йому… простили

Два роки тягнулося розслідування у приголомшливій справі. Тоді, у липні 2019-го, на одному подвір’ї у селі Смига Дубенського району пролунав вибух. Від нього загинули двоє дітей: 11-літня дівчинка та на два роки старший братик. Як виявилося, небезпечні предмети стягував на обійстя господар — чоловік їхньої бабусі.

Чотири рази притягувався до кримінальної відповідальності

На Миколу Середюка у селі не інакше казали як Коля-мінер. Бо любив збирати в околицях й стягувати додому боєприпаси часів Другої світової війни. Не раз до нього приходили правоохоронці — чоловіка чотири рази притягували до кримінальної відповідальності! Тоді він не без гордості заявляв, що у нього все безпечно, хвалився, що за стільки літ, відколи зайнявся таким незаконним ремеслом, ні разу не рвонуло. Тротил він виймав, а корпуси мін та гранат здавав на металолом. Але, як кажуть, раз в рік і палка стріляє…

Того літнього дня до бабусі в гості прийшли онуки. Микола не був їм рідним дідусем, бо мама малечі була народжена від іншого шлюбу. Але ставився до дітвори якнайкраще. Ось і тепер прибігли за чимось добреньким. Але дідуся вдома не було — кудись подався. Онуки знали, що в нього є сейф, і вирішили заглянути всередину. Ключ лежав на видному місці. Вони просунули його у замкову щілину, крутнули і побачили якусь коробочку. Цікавість взяла верх. Коли сховок відкрився, й пролунав вибух.

Старший Олег загинув відразу, Іванці відірвало ногу, та до приїзду медиків дівчинка не дожила. Стали з’ясовувати, що то так смертоносно бахнуло — і вжахнулись: виявилось, Микола розставив саморобні пастки-вибухівки від… злодіїв, які внадилися на обійстя. Одна з них і погубила дітей. Коли стали з подвір’я виносити боєприпаси, нарахували понад тисячу штук!

Похорон був страшний. Коли діток клали у домовини, їхні батьки й бабуся плакали, що Миколі цього ніколи не пробачать і будуть просити найсуворішого для нього покарання. Але коли оголосили вирок, вони заговорили зовсім по іншому.

Кається, але не вірить, що винні його пастки

А в суді чоловік не приховував гіркого каяття і розпачу. Не виправдовувався, та пояснював, що його кілька разів обкрадали, тому іншого виходу не знайшов, як захистити себе самому. Змайстрував чотири коробочки. Переконував: перевіряв, вибух не був потужним — лише мав налякати непроханих гостей. Чому сталася біда — не розумів. Припустив, що діти могли щось небезпечне принести зі собою. Розповів, що Олег теж бував на полігоні…

Й ось колегія суддів винесла вирок — визнала Миколу Середюка винним в умисному вбивстві двох дітей, незаконному поводженні з вибухівкою та виготовленні вибухових речовин. Мінімально за подібні правопорушення передбачено 10 років позбавлення волі.

Йому присудили 11. Якщо врахувати, що на час розслідування чоловік перебував під вартою, то відбувати покарання йому лишиться ще шість років (два роки у СІЗО зарахували за чотири).

Сестра та дружина Миколи в один голос просили суд не бути надто суворим. Мовляв, і вони, і батьки дітей Миколу простили.

Хотіли, щоб термін дали умовний. Але… Тепер сім’я готується до апеляції в надії врятувати чоловіка від тюрми.

Читайте також: Убив дружину праскою і сам підірвався

Схожі новини