Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Велика Британія готує таємну військову операцію проти Китаю та Росії, - ЗМІ

  • 18.07.2021, 10:45
  • 692

Королівські Військово-морські сили Великої Британії, ймовірно, планують операцію за участі своїх спецпідрозділів для протидії впливу Китаю та Росії

Йдеться про взаємодію із союзниками та розвідувальні дії й операції введення в оману.

Про це повідомило The Times із посиланням на джерела у британських Королівських ВМС.

За даними джерел видання, про новий підхід до протидії «великим ворожим державам» оголосив бригадир британського флоту Марк Тоттен, який служить із 1998 року. До цих дій будуть залучені Спеціальна повітряна й Спеціальна човнова служби британських Сил спецоперацій.

«Ми зможемо дозволити [спецпризначенню] зосередитися на складніших завданнях із протидії Росії та Китаю», — цитує The Times Тоттена. Видання наголошує, що його слова є першим офіційним визнанням із боку британської влади, що та протидіятиме російському й китайському впливу.

Заплановано, що в межах Королівських ВМС Великої Британії буде сформовано підрозділ із 4 тисяч військових. Вони займатимуться «політично чутливими» питаннями: зокрема, тренуватимуть флот країн, які омиває Південнокитайське море — на його акваторію претендує Китай.

Також таємний підрозділ може здійснювати операції «введення в оману» для спантеличення ворога, разом із британською розвідкою виявляти ворожі дії російських і китайських військ і запобігати ним. Ймовірно, військових для цього перебазують в інші райони.

Як приклад протидії російському впливу джерела The Times називають приватну військову компанію «Вагнер»: так, британські спецпризначенці можуть базуватися в країнах, які перебувають у сфері інтересів ПВК, і потенційно стримувати дії Кремля в них.

«Я не кажу, що ми вступатимемо в пряме протистояння — як військові проти найманців, але… їм від того простіше не буде, бо вони муситимуть думати, що роблять і що ми з того помітимо», — заявив Тоттен.

Це не перші заяви й дії британських посадовців, пов'язані з протидією російському й китайському впливу. Ще влітку 2020 року, анонсуючи ревізію військово-оборонного потенціалу Великої Британії, міністр оборони країни Бен Воллес наголосив на необхідності протидіяти космічним загрозам РФ і КНР.

А в травні 2021 року стало відомо про наміри британського уряду ухвалити закони для протидії кібервпливу й шпигунським діям ворожих держав. Тоді передусім ішлося також про Китай і Росію. Уже згаданий Воллес прямо назвав РФ «загрозою номер один» для Великої Британії.

Росія в останні місяці й справді викликає занепокоєння в британських військових. Кульмінацією цього став інцидент у Чорному морі в червні 2021 року, коли на британського есмінця Москва нібито відреагувала попереджувальним пострілом із бомбардувальника.

Читайте також: На Миколаївщині почалися міжнародні військові навчання «Козацька булава»

Схожі новини