Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Монастирський став новим очільником МВС: що про нього відомо

  • 16.07.2021, 12:33
  • 843

Верховна Рада 16 липня призначила депутата провладної фракції «Слуга народу», очільника комітету з питань правоохоронної діяльності Дениса Монастирського новим міністром внутрішніх справ

За кандидатуру Монастирського проголосували 271 нардепів.

«Я з команди президента», — наголосив Монастирський у виступі з трибуни перед голосуванням парламенту. Він подякував президенту за довіру і назвав пріоритети на посаді.

«Головним моїм пріоритетом на посаді міністра буде безпека громадян, держави та збільшення рівня довіри суспільства до правоохоронних органів. Я також хочу звернутися до працівників поліції. Я поважаю всіх, хто має офіцерську честь і гідність. Але я нещадно боротимусь з тими, хто всупереч присязі використовує свої повноваження для власного збагачення та порушує права людей», — зазначив він.

Серед інших пріоритетів, Монастирський назвав питання захисту трудових та соціальних прав поліцейських і збільшення видатків на оплату їхньої праці.

Монастирський також обіцяє, що санкції РНБО проти лідерів кримінальних угруповань будуть виконуватися в повному обсязі. Крім того, велику увагу він планує зосередити на боротьбі з організованою злочинністю, так званими злодіями в законі і кримінальними авторитетами.

Читайте також: Аваков пішов із МВС. Щоб восени очолити Харківську мерію?

Посаду міністра, за словами самого Монастирського, йому запропонував сам президент Зеленський. Подання на призначення напередодні вніс глава уряду Денис Шмигаль.

Він, як і Аваков, є цивільним міністром внутрішніх справ, який ніколи не працював у правоохоронній системі. Його попередні місця роботи — університет, юридичні фірми, громадський сектор та парламент.

У серпні 2019 він пройшов до парламенту за списком партії «Слуга народу» під номером 19. У Раді очолив комітет з питань правоохоронної діяльності.

До речі, Денис Монастирський нещодавно «відзначився» тим, що видав довідку одіозному нардепу від «ОПЗЖ» Іллі Киві — про те, що його кандидатська дисертація є важливою, має практичне застосування.

Що відомо про Монастирського?

Денис Монастирський закінчив юридичний факультет Хмельницького університету управління та права, має кандидатський ступінь. Викладав у своїй alma mater і має вчене звання доцента.

Працював у юридичній фірмі Hillmont Partners, що надає послуги інвесторам та бізнесу, та ТОВ «Лігал Консалтинг», яка працює в сфері управління та комерції.

У 2016−2019 роках Денис Монастирський відповідав за програми реформ правоохоронної та судової системи в аналітичному центрі «Український інститут майбутнього». Серед його засновників — Антон Геращенко, Тарас Березовець та Олексій Скрипник.

Працював помічником Геращенка, коли той був нардепом від «Народного фронту». Водночас Антон Геращенко — один із найближчих соратників Арсена Авакова, його заступник у МВС.

Саме через ці кар'єрні епізоди Монастирського іноді пов'язують із Аваковим. Він будь-які такі зв'язки заперечує і розповідає, що до обрання в парламент бачився з міністром лише кілька разів, коли той зустрічався з громадськими активістами.

Соратники Дениса Монастирського запевняють, що він дуже добре розуміє численні вади нинішньої системи поліції. Це й низькі зарплати патрульних, і відсутність медичного страхування для них, і повернення в лави поліції старих кадрів.

Його колеги відзначають, що він знає специфіку інших правоохоронних органів. Так, він брав участь у роботі конкурсних комісій з відбору керівників місцевих прокуратур та з формування ДБР.

Експерти прогнозують, що за Дениса Монастирського Офіс президента суттєво збільшить свій вплив на роботу МВС. Арсен Аваков, на їхню думку, увесь час залишався занадто самостійною та сильною фігурою, і Андрій Єрмак прагнув замінити його на лояльнішу, більш контрольовану людину.

Схожі новини