Передплата 2024 «Добрий господар»

У Молдові стартували парламентські вибори: хто серед кандидатів

  • 11.07.2021, 11:55
  • 629

У неділю, 11 липня, у Молдові громадяни голосують на дострокових парламентських виборах

Про це повідомляє BBC.

Дострокові вибори до парламенту призначила у квітні президентка Мая Санду.

Цьому передувала тривала боротьба між нею та парламентом, в якому домінували прибічники експрезидента країни Ігоря Додона.

Врешті Конституційний суд Молдови визнав конституційним розпуск парламенту і неконституційним — надзвичайний стан, який тоді оголосили прихильники Додона в парламенті, аби не допустити проведення дострокових виборів.

Згідно із червневим опитуванням Бюро громадської думки, до парламенту мають шанси потрапити представники чотири політичні сили:

  • партію Маї Санду «Дія та солідарність» підтримують 43,5% виборців;
  • блок соціалістів та комуністів Ігоря Додона — 32,5%;
  • партію бізнесмена Ілана Шора — 7,8%;
  • блок мера міста Бєльці Ренато Усатого має підтримку 5,9% опитаних.

Згідно з опитуванням, на цих виборах Демократична партія, яку очолюють соратники олігарха Володимира Плахотнюка, не набере і 2% голосів — порівняно з результатом 24% на виборах 2019 року.

Читайте також: Санду звинуватили у викраденні Чауса: вона погрожує судом

За винятком партії Санду, всі інші лідери перегонів мають зв'язки з російськими політиками.

Так, Ігор Додон має безпосередню підтримку Володимира Путіна, а партія Ілана Шора — колишнього мера міста Оргіїв, який з 2020 року перебуває у міжнародному розшуку — неодноразово голосувала спільно із соціалістами і підтримувала їх у боротьбі із Санду.

Ренато Усатий — бізнесмен, який зробив кар'єру в Росії та у 2017 році уклав угоду про співробітництво з ЛДПР Володимира Жириновського. Проте він вже багато років веде боротьбу з Ігорем Додоном, озвучивши на його адресу низку звинувачень.

У 2020 році у другому турі виборів він закликав голосувати своїх прихильників за Маю Санду. Після цього партія Жириновського розірвала угоду з Усатим через «політику змови з ворогами Росії».

Схожі новини