Передплата 2024 ВЗ

До Східниці знову потече вода. Якщо…

Комунальне підприємство «Вододар», яке розташоване в Бориславі, із 1 липня припинило централізоване водопостачання Східниці

Східниця після адміністративно-територіальної реформи вийшла з-під адміністративного протекторату Борислава, сама стала адмінцентром новоствореної ОТГ, до якої увійшли 13 сіл та 2 селища.

На курорті забили на сполох. Як пояснили репортеру «ВЗ» у Бориславі, на такий крок наважились задля того, щоб стосунки між двома окремими ОТГ будувались виключно на реформаторських засадах, як того передбачає закон про ОТГ.

Щоб кожен із господарчих суб’єктів за свої діяння відповідав сам.

Неважко здогадатись, який шквал критики та обурення викликало рішення бориславського підприємства у самій Східниці, де курортний сезон у розпалі. На гірському курорті вважають, що справжню причину дуже болючого за своїми наслідками та по-справжньому згубного для відпочинку та лікування рішення слід шукати не в прагненні «Вододару» вийти на нові законодавчі взаємини із споживачами своєї послуги на гірському курорті, які, як нагадують бориславці, прописані у законі про ОТГ, а виключно задля того, щоб зменшити власні втрати від централізованого водопостачання гірського курорту.

Цифра, яку називають, шокує. Якщо вона відповідає дійсності, то від своєї господарської діяльності у Східниці «Володар» щорічно зазнає приблизно 8 млн грн збитків. Так стверджують у Бориславі. У самій же Східниці у це не дуже вірять. І вимагають пояснень. Тут хочуть доказів, які б підтвердили, що у водоканалі не блефують, насправді мають такі величезні збитки від централізованого водопостачання Східниці.

Наразі доказів, які б підтвердили або ж, навпаки, спростували ці підозри, Східниця не отримала.

Названі цифри, як це не раз стверджував у своїх «протистояннях» з опонентами з Борислава керівник Східницької ОТГ Іван Піляк, не мають належного документального підтвердження. У східничан є своє бачення виходу із сьогоднішньої кризи. Вони нагадують, що 2 чи не найбільші активи КП «Вододар» — водазабір у Рибнику та очисні споруди на горі Бухів — розташовані на території сіл, які входять до Східницької ОТГ.

Це, на їхню думку, дозволяє ставити питання про участь у спільному з бориславцями управлінні КП «Вододар».

У Бориславі із цим не згодні. Тут дотримуються іншої логіки.

Сусід Східниці вважає, що настав час відокремити «мухи від котлет».

Ситуація, як заявив у розмові з нами керівник Бориславської ОТГ Ігор Яворський, проста та банальна. Східницю, за його словами, ще в лютому було попереджено про кроки, які вживає Бориславська ОТГ для переходу на нову форму взаємин у царині водопостачання.

Йдеться про рішення, які були ухвалені як на засіданні виконавчого комітету, так і сесії ОТГ. Вони передбачають передачу функцій водопостачання Східниці окремому підприємству — підрозділу, який, ставши гуртовим покупцем у взаєминах із КП «Вододар», сам реалізуватиме воду як для фізичних, так і для юридичних осіб Східницької ОТГ.

Підготовлено угоду, визначено розмір гуртового тарифу — близько 15 грн за 1 куб. води.

Бориславці хочуть, щоб вода до Східниці постачалась та реалізувалась за схемою, яка використовується у взаєминах між їхніми сусідами — КП «Дрогобичводоканал» та ТзОВ «Трускавецький водоканал». Дрогобицьке підприємство не несе відповідальності за водопостачання фізичних та юридичних осіб бальнеологічного курорту.

Це — клопіт ТзОВ «Трускавецький водоканал», який в сусіда купує воду за гуртовою ціною. Ігор Яворський запевняє: водопостачання Східниці відновлять відразу ж після того, як тамтешня влада створить на території курортної ОТГ підприємство чи організацію, яка, купуючи воду у КП «Вододар» за гуртовою ціною, перейме на себе функції водопостачання споживачів.

Читайте також: Понад сто років тому тут відпочивала вся Європа…

Схожі новини