Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Бергамо родичі померлих від ковіду вимагають 100 мільйонів євро

Позивачі закидають італійській владі "абсолютну відсутність плану боротьби з пандемією"

Великі грошові компенсації хочуть одержати родини понад 500 осіб із Бергамо й околиць (Ломбардія, північ Італії), які померли на початковому етапі пандемії коронавірусу. Родичі жертв ковіду звинувачують уряд Риму й місцева влада у тому, що ті, приймаючи неправильні рішення, не впоралися з кризовою ситуацією.

Саме район Бергамо був у Італії епіцентром першої хвилі епідемії. У цьому регіоні країни померли десятки тисячі людей.

Про процес, що розпочався у суді в Римі після колективного позову, повідомляють італійські ЗМІ. Газета La Stampa наводить аргументи родичів померлих. Вони стверджують, зокрема, що заражені ковідом не мали належного лікування й догляду. «Світ політики повинен за це заплатити», — каже один з обурених родичів.

Родини померлих, інтереси яких презентують п'ятеро адвокатів, подали позов до Ради міністрів Італії, міністерства охорони здоров'я країни та регіональної влади Ломбардії. Позивачі вимагають відшкодувань за смерть своїх родичів, які проживали у будинках для осіб похилого віку, де й померли понад рік тому.

Позивачі закидають італійській владі «абсолютну відсутність плану боротьби з пандемією». Мовляв, такий план відповідні італійські інституції мали розробити згідно з рішенням Європейського парламенту від 2013 року, а також згідно з рекомендаціями ВООЗ і Європейського центру профілактики й контролю над хворобами.

«Ми хочемо почути в суді відповіді, яких нам не дали політики. Хочемо знати, чому наші близькі померли протягом кількох днів, і чи можна було щось зробити, аби їх урятувати, — каже Кассандра Локаті, яка долучилася до колективного позову. — Ми впевнені, що лікарям, принаймні на ранніх стадіях пандемії, доводилося приймати рішення, думаючи про те, щоб урятувати молодших, жертвуючи при цьому слабшими… Лікарі були змушені приймати такі рішення. Хтось має відповісти, чому все це сталося».

Схожі новини