Передплата 2024 ВЗ

Червону руту не шукай вечорами…

Краще поїхати у Карпати і побачити цю неймовірну красу

Українські Карпати вкрилися розмаєм карпатських рододендронів, що в народі відомі, як червона рута. 2021 року цвітіння червоної рути почалося значно пізніше, ніж зазвичай. Причиною тому стала аномально затяжна зима у високогір’ї Карпат.

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

За словами екскурсовода Сергія Прокопа, пік цвітіння карпатських рододендронів на Чорногірському хребті поблизу озера Бребенескул і вершинах двотисячників Ребра і Гутин Томнатик припав з 3 по 4 липня, хоча у попередні роки це було у двадцятих числах червня.

Оскільки цвітіння червоної рути припізнилося, то приблизно до середини липня туристи зможуть побачити на власні очі, як цвітуть карпатські рододендрони.

Рододендрон червоний — це вічнозелений кущ, який можна побачити у горах Східної Європи і в українських Карпатах. Рослину занесено до Червоної книги України. Згідно з карпатським повір'ям, якщо дівчина подарує квітку червоної рути хлопцеві, то він кохатиме її усе життя.

Коментар для «ВЗ»

Павло Ященко, кандидат біологічних наук

— Рододендрон росте у високогір’ї — 1500−1700 метрів і вище. І цвіте він цілий день, а не так, як співається у пісні Володимира Івасюка про те, що червону руту можна шукати вечорами. Насправді рододендрон цвіте вдень надзвичайно гарно. А особливо, коли у Карпатах гарна погода. Ми, ботаніки, дивимося на рослину приземлено, а не так поетично, як Івасюк. Хто хоче побачити цю красу, треба піднятися високо вгору. Але треба поспішати, бо цвіте він не більше двох тижнів. Бажано його не рвати, бо він занесений у Червону книгу. Туристів багато, тож якби кожен по квітці зірвав, що б з того вийшло…

— Але за легендою, якщо дівчина подарує хлопцеві таку квітку, то він буде її любити все життя…

— (Сміється. — Г. Я.). Мабуть, мається на увазі білотку альпійську (едельвейс). Ця рослина росте у недоступних місцях. Тому й кажуть: якщо звідти її дістати, то вже навіть за це треба любити усе життя. На мою думку, головне, щоб люди вірили. Зрештою, усе можна перевірити…

Схожі новини