Передплата 2024 ВЗ

Між РФ та Естонією спалахнула дипломатична війна

  • 08.07.2021, 11:15
  • 522

В Естонії пояснили, що Росія обрала шлях конфронтації у спілкуванні із сусідами

Про це повідомляє Інтерфакс.

У м. Санкт-Петербург у Росії ФСБ затримала консула Естонії Марта Лятте. Спецслужба держави-агресора звинуватила іноземного дипломата у нібито «спробі отримати інформацію закритого характеру від громадянина РФ».

Російські спецслужби звинуватили естонського консула у «діяльності несумісній зі статусом дипломатичного працівника та ворожому ставленні до РФ». Також там заявили, що «до іноземного дипломата застосують заходи відповідно до норм міжнародного права».

Незабаром згаданого співробітника естонської консульської установи оголосили персоною нон ґрата. Тепер йому належить покинути територію Російської Федерації протягом 48 годин.

В Естонії уже відреагували на затримання дипломата та наголосили, що це — порушення міжнародного права. Так, керівник департаменту зв’язків з громадськістю естонського МЗС Естонії Аарі Леммік підтвердив виданню ERR затримання Марта Лятте.

«Консул був на робочій нараді у Санкт-Петербурзькому державному політехнічному університеті, після якої його затримали співробітники ФСБ. Його звинуватили у привласненні матеріалів», — пояснив Леммік.

За його словами, ці звинувачення є необґрунтованими.

«З погляду Естонії, цей інцидент вказує на те, що Росія обрала шлях конфронтації у спілкуванні, замість того щоб бути покращити відносини із Європейським Союзом, — додав Леммік.

Читайте також: Країни Балтики висилають російських дипломатів на знак солідарності з Чехією

Міністерство закордонних справ Естонії засуджує затримання Лятте і називає це провокацією.

«Ми засуджуємо вчинок Росії. Він є незаконним, провокаційним і завдає шкоди державам-членам ЄС і Європейському Союзу загалом. В інтересах Естонії — мати добрих сусідів і конструктивні відносини зі своїми сусідами», — сказав Леммік.

«Ми очікуємо, що Росія буде дотримуватися принципів міжнародного права у своїй поведінці», — додав він.

Водночас Естонія підготувала дзеркальну відповідь на дії РФ — з країни висилають представника російського посольства.

Схожі новини