Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Росія шантажує країни-учасниці Кримської платформи, – Кулеба

  • 05.07.2021, 16:15
  • 520

Російська Федерація шантажує інші країни, вимагаючи не брати участі в Кримській платформі, яку ініціював президент України напередодні 30-річчя Незалежності

Фото ЗМІ
Фото ЗМІ

Як передає «Новинарня», про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, виступаючи на форумі «Україна 30: Міжнародна політика» в Києві у понеділок, 5 липня.

За його словами, Володимир Зеленський з перших днів на посаді запитав його: «Як будемо повертати Крим?», і після цього МЗС розробило концепцію створення Кримської платформи.

«На цьому тлі участь держав у Кримській платформі — дуже простий тест про те, з ким ти в питанні окупованого Криму: з Росією й агресією чи з Україною й міжнародним правом? Якщо подивитися на ці регіональні формати на карті, стратегія стає наочною. Легко побачити вертикальну вісь від Балтійського до Чорного моря — це простір свободи, безпеки та процвітання України, східний фланг НАТО та ЄС», — сказав Кулеба.

Глава МЗС зазначив, що Кримська платформа стала найбільш промовистим доказом ініціативної зовнішньої політики України, і «за кілька місяців ми побачимо її успіх».

Він нагадав, що Україна приєдналася до Програми розширених можливостей НАТО, а це означає, що Україна згодом стане членом Північноатлантичного альянсу. Наразі ж Київ розбудовує відносини в рамках малих альянсів.

«Посилення малих альянсів робить членство України в ЄС і НАТО історично неминучим на рівні практичної взаємодії», — сказав глава МЗС.

Нагадаємо, саміт Кримської платформи за участі глав багатьох держав запланований у Києві на 23 серпня.

Читайте також: Кабмін затвердив програму заходів до Дня Незалежності України

Схожі новини