Передплата 2024 «Добрий господар»

У Франції зрубали перші дуби для реконструкції Нотр-Дам у Парижі

На північному заході Франції зрубано перші вікові дуби, призначені для реконструкції Собору Паризької Божої Матері, знищеного пожежею у квітні 2019 року

Експерти обшукали ліси по всій Франції, щоб відібрати першу тисячу дубів (усього для реконструкції Нотр-Дам їх буде потрібно близько двох тисяч). Кожне дерево — діаметром не менше метра! Ці дуби використають, зокрема, для відбудови шпилю Viollet-le-Duc, який під час пожежі впав із даху готичного собору. Участь у відборі дубів та їх маркуванні брала міністр культури Франції Розалін Башело.

Фото із сайту Радіо Свобода
Фото із сайту Радіо Свобода

Перші вісім зрубаних дубів завантажили на причіп у лізі Берсе біля Ле Мана (близько 200 км від Парижа), решту доставлять на пилораму найближчими днями. Там дуби спочатку сушитимуть. «Нам пощастило працювати з цими унікальними деревами, — розповів AFP керівник тартаку Мікаель Дюран. — Працюємо з 15-тонними вантажами, і повинні не припускатися помилок, аби не пошкодити ці дуби».

Відібраним для реконструкції Нотр-Дам дубам — від 200 до 300 років. Зрубані дерева сушитимуть протягом року-півтора, аби підготувати стовбури до відбудови собору, яка розпочнеться наприкінці 2022 року.

Дах Собору Паризької Божої Матері тримався на багатьох дубових балках, їх навіть називали la foret, тобто «ліс». Реконструкція Нотр-Дам може тривати до 20 років. Вартість кожного дуба, який піде на відновлення храму, експерти оцінюють у 18 тисяч євро.

Найбільше вікових дубів у кількох регіонах Франції, зокрема, у Бургундії, Долині Луари й Нормандії. Але реставратори собору хочуть, аби зрубані дерева походили з усіх провінцій Франції. Це матиме символічне значення: знищений пожежею Нотр-Дам де Парі, який є визначної пам'яткою французької культури й історії, відбудовує уся країна.

Половину потрібних для реконструкції собору вікових дубів зрубають у державних і комунальних лісах, половину — у приватних. Лісівники запевняють, що після вирубки цих дубів посадять у лісах нові дерева. Щоправда, аби вони стали такими, як ті зрубані, доведеться почекати. Щонайменше 200 років…

Схожі новини