Передплата 2024 «Добра кухня»

Благословили поля. І польові могили

Молитва захищає урожай від негоди, переконаний священник

Подорожники, які проїжджали недавно з Бережан до сіл Гайку, Лапшина, Вербова, пережили надзвичайне піднесення від побаченої за вікном авто картини: через навколишні пшениці, жита, ячмені із церковною атрибутикою, зі співами, молитвами йшла процесія парафіян храму святого Миколая на чолі з його настоятелем Василем Мізюком. Священник освячував місцеві ниви…

Чин благословення поля. На освячені ниви замість руйнівного граду падає благодатний дощик... Фото Антоніни Мізюк
Чин благословення поля. На освячені ниви замість руйнівного граду падає благодатний дощик... Фото Антоніни Мізюк

— Серед традицій Церкви є чин благословення поля, — розповідає отець Василь. — Читаємо молитву не тільки за зернові, а й за городину, за сади — щоб вони родили щедро, і щоб Всевишній захистив їх від усіляких буревіїв, граду. Благословляємо поля на всі чотири сторони світу. Благословляємо і розлогі площі агроартілі, і невеличкі земельні ділянки селян…

Того дня священник (його односельці знають ще як затятого радіоаматора) переглянув у комп'ютері прогноз синоптиків: у Лапшині обіцяли під вечір грозу, а у наступні дні — затяжні дощі. Тож, не гаючи часу, душпастир із парафіянами вирушили у поля. Зайшли у середину одного урочища, а на них насувається чорна-чорна хмара. Під час відправи вона загрозливо висіла над паломниками. Але після молитви з неї не полилися обіцяні Інтернетом зливні потоки води, а поцяпотів маленький благодатний дощик.

— За сім років мого служіння у Лапшині якихось руйнівних природних катаклізмів у селі не було, — зазначає душпастир. — Допомагає слово Боже!

Зазвичай благословляють поля на Зелені свята. Проте жорстких часових рамок для цього дійства не встановлюють. Справляють цей чин і раніше, і пізніше. Долучається багато сільських активістів. Того разу серед лапшинських паломників була 10-річна дівчинка і майже 80-літня бабуся. За підрахунками дружини священника Антоніни Мізюк, з молитвами процесія подолала 13 км (це підказав наручний смартгодинник-крокомір).

Разом з полями у Лапшині благословляють і польові могили воїнів, цих пам'ятних місць є чимало довкола села. Не так давно панахиду відправляли на місцях колишньої криївки бійців УПА у Садах і польового госпіталю партизанів під Вербовом. Крім молитов, там звучали патріотичні пісні.

Схожі новини