Передплата 2024 ВЗ

США вимагають знайти замовників вбивства Гонгадзе

  • 03.07.2021, 19:55
  • 695

Посли США в Україні звернулися до глави Офісу генерального прокурора Ірини Венедіктової, закликаючи провести детальне і відкрите розслідування справи про вбивство українського журналіста Георгія Гонгадзе

Більш ніж 20 років у контексті резонансного злочину звучить ім'я ймовірного замовника — другого президента України Леоніда Кучми, попри рішення Печерського суду закрити справу про його причетність.

Як написала пресслужба американського дипломатичного відомства у Facebook, саме справа Гонгадзе залишається для України маркером ефективності правосуддя. Поки замовників гучного вбивства не назвали, перспективи законності в нашій країні залишаються сумнівними.

«Ми закликаємо генерального прокурора забезпечити повне розслідування цього злочину і притягнути підбурювачів до відповідальності. Протягом понад двадцяти років справа Гонгадзе була показником ефективності системи правосуддя в Україні», — зазначено в повідомленні.

Посольство США також привітало рішення Верховного суду України, який 2 липня залишив чинним довічний вирок для виконавця вбивства Гонгадзе Олексія Пукача.

Читайте також: 20 років без Георгія Гонгадзе: головні факти про резонансну справу

Зазначимо, що сам Пукач на численних судових засіданнях неодноразово заявляв про безпосередню причетність до цієї справи другого президента України Леоніда Кучми та ексспікера Верховної Ради Володимира Литвина. Однак ці заяви таємничо зникли з протоколів.

Нагадаємо, що у 2000 році новина про знайдене в лісі без голови тіло Георгія Гонгадзе створило ефект бомби, що розірвалася. Українці почали масово виходити на вулицю з вимогою до Кучми піти у відставку. Тоді це істотно змінило політичні плани другого президента, і він не зміг балотуватися на третій термін.

Схожі новини