Передплата 2024 «Добре здоров’я»

"Розділити урочисту подію з глядачами": родзинкою Одеського кінофестивалю стане його закриття

Урочиста церемонія закриття 12-го Одеського міжнародного кінофестивалю вперше в історії відбудеться просто неба на Потьомкінських сходах

Мішок зі сюрпризами, нарешті, розв’язався. Щойно роздали нагороди на Трускавецькому кінофестивалі «Корона Карпат», медіапартнером якого є газета «Високий Замок», як стало відомо, що 12-й Одеський кінофестиваль відбудеться з 14 по 21 серпня. А родзинкою серед інших несподіванок стане його офіційне закриття.

Урочиста церемонія закриття 12-го Одеського міжнародного кінофестивалю вперше в історії відбудеться просто неба на Потьомкінських сходах. Кожен охочий зможе наживо побачити вручення нагород лауреатам Національного конкурсу. Зокрема, переможців нагороджуватимуть у таких номінаціях:

  • Гран-прі фестивалю «Золотий Дюк» за результатами глядацького голосування;
  • «Найкращий український повнометражний фільм»;
  • «Найкраща режисерська робота»;
  • «Найкраща акторська робота»;
  • «Найкращий український короткометражний фільм»;
  • Дипломи Міжнародної федерації кінопреси FIPRESCI.

За словами виконавчої директорки Одеського кінофестивалю Анни Мачух, 12-й Одеський міжнародний кінофестиваль фокусований на українське кіно, а отже переможців цього року визначатимуть саме в Національному конкурсі.

«Для нас було важливим розділити цю урочисту подію з глядачами, які стануть свідками тріумфу українського кінематографа. Напередодні святкування 30-річчя Незалежності країни кожен охочий зможе переконатися, що українське кіно не просто існує, а росте, розвивається та перемагає», — сказала Анна Мачух.

Фільмом-закриттям 12-го Одеського міжнародного кінофестивалю стане стрічка «Малюк» Чарлі Чапліна, якій цьогоріч виповнюється 100 років. Показ фільму відбудеться просто неба на Потьомкінських сходах в завершальний день фестивалю, 21 серпня.

Німа комедійна драма «Малюк» — це перша повнометражна режисерська робота Чарлі Чапліна, до якої він написав сценарій, виступив продюсером та зіграв головну роль. Це історія про малу дитину, яку після народження покинула мати. Хлопчика випадково знаходить волоцюга, який починає опікуватися малюком та вчити його всьому, що знає сам.

Прихильники Чапліна вважають стрічку «Малюк» найдосконалішим та найособистішим фільмом автора. Страждання волоцюги, які ми бачимо на екрані, багато в чому навіяні спогадами Чарлі Чапліна про своє дитинство. У сім років його забрали від матері до притулку.

Саме завдяки цьому фільму з’явилася перша в світі дитина-кінозірка. Нею став Джекі Куган, якого Чарлі Чаплін запросив зіграти малюка після того, як побачив хлопця на сцені мюзик-холу, де той виступав. А десятиліття потому ситуація, у якій опинився Джекі Куган через недбале розпоряджання батьками його статками, призведе до появи у США «Закона Кугана», покликаного захистити капітали дітей-акторів.

Безкоштовний показ стрічки «Малюк» на Потьомкінських сходах супроводжуватиме одеський симфонічний оркестр. Адже, як казав Чарлі Чаплін, який і сам володів грою на музичних інструментах, «ритм — основа всього гумору».

Схожі новини