Передплата 2024 «Добра кухня»

Лист, раритетний перстень, папський ціпок...

Це експонати музею на колесах «Дім святого Івана Павла ІІ», який до кінця червня мандруватиме Львовом

У рамках відзначення 20-річчя візиту до Львова Папи Римського Івана Павла І І особливим нагадуванням про його особу і місію буде мобільний музей «Дім святого Івана Павла ІІ». Музей на колесах до кінця червня мандруватиме різними куточками міста, щоб кожен охочий побачив особисті речі Івана Павла II. Папські експонати представляє його особистий секретар — архієпископ Мечислав Мокшицький.

Це частина експозиції музею «Дім святого Івана Павла ІІ». Фото ЛМР
Це частина експозиції музею «Дім святого Івана Павла ІІ». Фото ЛМР

Музей розміщений у при­чепі МАN, його довжина — 13 метрів. Його обіця­ють відкрити 25 червня на площі Катедральній. Після цього му­зей поїде на вулицю Стрийську, а потім до храму Різдва Пре­святої Богородиці, що на Сихо­ві, та на вул. Личаківську, 49-А, у санктуарій святого Антонія. Ор­ганізатори заходу кажуть, що під час свого перебування у міс­ті Лева Папа Римський не відві­дав санктуарію Антонія. Та пере­бування там мобільного музею символізує, що Папа хоче при­бути у кожен куточок Львова, до кожного дому.

Як повідомив куратор мо­більного музею отець Григо­рій Драус, серед експонатів — ряса (священичий одяг, який на щодень одягав Папа), літургій­ний одяг, ціпок, на який Святій­ший Отець спирався в останні роки свого життя, чаша і дискос, на яких звершував Святу тай­ну Євхаристії. А також єпископ­ський перстень — символ зару­чин із Церквою, перова ручка, якою Папа писав проповіді й по­слання та підставка під папір, оригінал незавершеного листа зі словами «Шановна пані», що символічно можна вважати звер­ненням до кожного з нас, а також його особисті кухонні знаряддя.

«Мета папського музею на ко­лесах — продовжувати місію сво­го покровителя, реалізуючи такі важливі аспекти його навчан­ня, як євангелізацію, катехиза­цію, освітнє служіння для сімей і дітей, мистецтво, терапевтич­не і благодійне служіння, турбо­ту про літніх людей, — каже отець Григорій Драус. — Важливою є повчальна частина: фрагменти текстів святого Івана Павла І І, які можна взяти зі собою».

А тим часом…

У четвер, 24 червня, під час урочистої академії до 20-річчя візиту святого Папи Івана Павла І І в Україну, у Львівській ратуші відбулось спецпогашення унікальної тематичної марки, присвяче­ної постаті Папи Римського.

Фото ЛМР
Фото ЛМР

Схожі новини