Передплата 2024 «Добра кухня»

«Ми видихнули»: ексзаступник голови "Нафтогазу" розповів як "Газпром" хотів нав’язати газового посередника, Порошенко категорично відмовився

  • 23.06.2021, 13:11
  • 527

Російський "Газпром" у червні 2014 року намагався нав'язати Україні компанію-посередника на зразок "РосУкрЕнерго", однак щойно обраний п'ятий президент Петро Порошенко категорично відмовився

Про це розповів в інтерв'ю виданню «ЛБ» колишній заступник голови НАК «Нафтогаз» Ігор Діденко.

«Бюрократично все почалося з того, що Володимир Путін розіслав листи керівникам країн, які споживають російський газ, який використовується по транзитній лінії через Україну. На цей лист йому відповів Жузе Мануель Баррозу (президент Єврокомісії в той час — ред). Росіяни апелювали: мовляв, ми зверталися до окремих країн, Євросоюз тут ні до чого. Путін і Баррозу знову обмінялися листами, після чого Єврокомісія запросила Україну на переговори», — згадує Діденко.

«Цю інформацію ми отримали по лінії Міністерства закордонних справ, яке в свою чергу поінформувало українське представництво в Брюсселі. Перша зустріч відбулася у Варшаві 3 травня. У той час Арсеній Яценюк був прем'єр-міністром, Порошенко вже був обраний, але ще не інаугурований», — констатує Діденко.

«Інавгурація відбулася сьомого червня. Це важливо, тому що 14 червня — за випадковим збігом обставин — переговори перемістилися до Києва, нехай і всього на один раз. Але у росіян, скажімо так, була своя ідея в зв'язку з цим візитом сюди. Росіяни, розсилаючи свої звернення до країн, на 100% були впевнені, що знову матимуть справу в Україні зі зрозумілим для них корумпованим — особливо в газовому напрямку — середовищем. І великий успіх всієї нашої команди — і переговірників, і керівників України того часу — що була продемонстрована послідовна державницька позиція», — згадує Діденко.

«Хочу повернутися до тристоронніх переговорів в Києві. Цей раунд, як я зазначив, пройшов рівно через тиждень після того, як Петро Олексійович був інавгурований. Я ніколи не забуду цю ніч, ми просиділи в «Хілтон», поговорили ні про що, а потім перейшли до Будинку уряду — пан Еттінгер хотів зустрітися з Яценюком, російські затіяли свою традиційну гру. Тоді послом був РФ в Україні Зурабов, який позиціонував себе як особистий друг Порошенка. Ну, ми сиділи в Кабміні — чекали. Яценюк чітко сказав: завдання — йти в режимі прямих взаємовідносин НАК-«Газпром». А Міллер і Зурабов в цей час пішли до Порошенка. І ось ми сидимо в кабінеті Яценюка, дзвонить прямий телефон від президента і Порошенко каже: «Ну, вони у мене були і, так, натяки на «РосУкрЕнерго"-2 звучали, однак ми будемо йти тільки до прямих відносин. Тільки». Ми видихнули», — говорить Діденко.

Схожі новини