Передплата 2024 «Добра кухня»

Сезон вишні: сім корисних властивостей ягоди

  • 21.06.2021, 20:15
  • 2 418

Кінець червня – час підживити свій організм ягодами, наприклад вишнею

Вона містить багато вітамінів та антиоксидантів, які допомагають відновити цикл сну та мають протизапальний ефект, повідомляє Ліга.Life.

Містить запас вітаміну С та калію. За даними дослідження, для підтримки імунної системи та здоров’я шкіри, необхідний вітамін С. А для скорочення м’язів та регуляції артеріального тиску — калій. Завдяки споживанню вишні можна отримати необхідний запас цих елементів.

Допомагає у боротьбі з хронічними хворобами та зменшує запалення. Вишня має високий вміст антиоксидантів, які допомагають боротись з окислювальним стресом (процес пошкодження і загибелі клітин тіла унаслідок окислення, — ред.).

За даними досліджень, регулярне споживання вишні зменшує запалення в 11 із 16 випадків.

Покращує спортивні показники. Протизапальні та антиоксидантні сполуки у вишні допомагають полегшити біль у м’язах та зменшити запалення під час фізичних навантажень. Наприклад, спортсмени п’ють терпкий вишневий сік для прискорення відновлення м’язів.

Захищає серце. Оскільки у вишні містяться потужні поліфенольні антиоксиданти (антоціани, флавоноїди та катехіни), вона допомагає підтримувати здоров’я серця, захищаючи його від впливу стресу.

Регулює артеріальний тиск. Для правильного функціонування серця і системи кровообігу необхідно вживати калій. Він допомагає виводити натрій з організму, регулюючи артеріальний тиск.

Полегшує артрит та подагру. Протизапальні властивості вишні корисні для хворих на артрит та подагру (тип артриту, що виникає через накопичення сечової кислоти, що може призвести до набряків і болю у суглобах, — ред.).

У рамках дослідження люди з хронічною подагрою протягом двох днів їли свіжу вишню. Як наслідок, кількість рецидивів хвороби впала на 35%.

Покращує сон. Дослідження доводять, що споживання вишні або вишневого соку покращує сон. Плід насичений мелатоніном — гормоном, який допомагає регулювати цикл сну та бадьорості.

Людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту та підвищеною кислотністю не слід зловживати вишнею, адже ці ягоди мають високий вміст FODMAP — ферментованих оліго-, ді-, моносахаридів та поліолів. Це група вуглеводів, які не перетравлюються, а ферментуються бактеріями кишківника, що призводить до здуття.

Окрім цього, вишня роз'їдає зубну емаль, тому стоматологи радять полоскати ротову порожнину після споживання ягід.

Схожі новини