Передплата 2024 ВЗ

Санкції не перешкода: літак "кухаря Путіна" стоїть в аеропорту Берліна

  • 18.06.2021, 13:15
  • 617

Приватний літак "кухаря Путіна" Євгенія Пригожина, який перебуває під санкціями США та Євросоюзу, стоїть на обслуговуванні в аеропорту Берліна.

Літак знайшли журналісти BILD.

З 15 жовтня 2020 року Пригожин перебуває в санкційному списку США та Європейського Союзу. Це означає, що йому більше не дозволяють в'їжджати до ЄС, а його активи мають бути заблоковані всередині Союзу.

Але один із його активів — приватний літак типу Hawker 800XP вартістю близько 2 млн. євро — здійснив переліт із Санкт-Петербурга до Берліна через два тижні після набуття чинності санкцій і з того часу стоїть в аеропорту німецької столиці.

Журналісти знайшли літак перед ангаром компанії «Beechcraft Berlin Aviation», який займається ремонтом та обслуговуванням.

Пригожин придбав літак в грудні 2019 року через підставну компанію в Литві. Він зареєстрував літак у Сан-Марино, крихітній країні, яка навіть не має власного аеропорту. За словами експертів, літак базувався в Санкт-Петербурзі і належить компанії під назвою «Clubgroup Ltd».

Літак переважно використовувався для польотів до Сирії, Лівії та восьми африканських країн, у яких ПВК «Вагнера» за дорученням російського керівництва проводить дестабілізаційні операції проти місцевих органів влади або допомагає проросійським режимам.

Читайте також: Путін і «пітерські»

Нагадаємо, Федеральне бюро розслідувань США оголосило в розшук Пригожина і оголосило винагороду розміром до 250 тисяч доларів за відомості, які можуть привести до його арешту.

У жовтні 2020 року Євросоюз запровадив санкції проти Пригожина у зв’язку з тим, що він фінансував діяльність російської приватної військової компанії «Вагнера» в Лівії. Пригожин також вважається менеджером і фінансистом цього угруповання.

Міністерство фінансів США у вересні 2020-го запровадило санкції проти кількох росіян і російських компаній із мережі Пригожина.

Схожі новини