Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Посуха може стати "наступною пандемією", - ООН

  • 18.06.2021, 12:15
  • 644

Посуха є глобальною кризою, яка може перетворитися на "пандемію", якщо країни не вживатимуть термінових заходів щодо водних ресурсів і кліматичної ситуації

Про це заявила на брифінгу Мамі Мідзуторі, спеціальний представник Генерального секретаря ООН із питань зменшення ризику стихійних лих. Про деталі інформують міжнародне агентство Reuters та видання The Guardian.

За словами Мідзуторі, посуха може перетворитися на наступну пандемію.

«Посуха ось-ось стане наступною пандемією, і вакцини проти неї немає. У найближчі роки більша частина світу житиме в умовах нестачі води. Попит перевищуватиме пропозицію в певні періоди. Посуха — головний фактор деградації земель і зниження урожайності основних сільськогосподарських культур», — заявила Мідзуторі.

Вона зазначила, що багато людей вважають, що посуха загрожує передусім пустельним районам Африки, але це не так. Зараз посуха набирає масштабів, і до кінця століття майже всі країни відчують її більшою чи меншою мірою.

Це стосується і розвинутих країн. США, Австралія та Південна Європа вже відчули посуху останніми роками.

«Люди жили в умовах посухи 5000 років, але те, що ми спостерігаємо зараз, зовсім інакше. Людська діяльність призводить до посухи та підсилює її вплив», — повідомила Мідзуторі.

Читайте також: Україна переходить у зону надвисоких температур, — Міндовкілля

Згідно з оприлюдненою напередодні доповіддю ООН, наразі посуха спричинила економічні збитки щонайменше на 124 млрд. доларів і торкнулася понад 1,5 мільярда людей в період з 1998 по 2017 роки.

Але навіть ці цифри, імовірно, «сильно занижені».

Зараз глобальне потепління посилило посуху на півдні Європи та в Західній Африці.

В ООН поінформували, що близько 130 країн можуть зіткнутися з посухою вже цього століття.

«Протягом наступних 80 років 129 країн відчують наслідки посухи через зміни клімату, ще 23 країни — через зростання населення, ще 38 — через сукупність цих факторів. Якщо ви просто подивитеся на ці цифри, то побачите, що велика кількість країн страждатиме від посухи. Тому це глобальна проблема, щось на зразок пандемії», — розповіла Мідзуторі.

«Це може побічно вплинути на країни, які не переживатимуть посуху, адже вони відчуватимуть нестачу продовольства та зростання цін на їжу», — уточнила вона.

В ООН очікують частіших і сильніших посух в Африці, Центральній та Південній Америці, Центральній Азії, Південній Австралії, Південній Європі, Мексиці та США.

Читайте також: Через 30 років клімат у Києві буде як зараз у столиці Австралії, — дослідження

В організації наголошують, що посуха впливає не лише на сільське господарство, а й на водний транспорт, туризм, виробництво енергії, біорізноманіття тощо.

Основними причинами посухи вважають зміну характеру опадів, неефективне використання водних ресурсів та деградація земель, вирубка лісів, надмірне використання добрив з пестицидами.

В ООН закликають уряди країн вжити заходів і реформувати способи видобутку, зберігання та використання води і використання земель.

Схожі новини