Передплата 2024 ВЗ

«Порошенко діяв в інтересах України»

  • 17.06.2021, 14:04
  • 802

Коболєв про газові переговори 2014 року

Ексглава «Нафтогазу» Андрій Коболєв спростував участь Віктора Медведчука в газових переговорах у 2014 році. Мало того, він заявив, що ніхто із чиновників, зокрема і тодішній президент Петро Порошенко, жодного разу не згадував у розмові про Медведчука, також ніхто жодного разу не посилався на розмову з Медведчуком.

Про це Коболєв заявив в інтерв'ю thepage.ua, передає Цензор.НЕТ.

«У процесі тристоронніх переговорів я мав багато розмов і з прем'єр-міністром, і з президентом. Пан Продан, тодішній міністр енергетики та вугільної промисловості, та його заступник Ігор Діденко були присутні на самих переговорах. У певний момент підключилася пані Зеркаль, яка зіграла також дуже позитивну і важливу роль. Моє враження від співпраці з ними — це те, що вони як люди, які турбувались насамперед за отримання найкращих умов для України, якраз і обговорювали зі мною всі можливі варіанти. Шукали, де ми зможемо отримати щось більше, коли ми зможемо від європейців отримати обіцянки якоїсь іншої допомоги. Я ніколи не чув ні від кого з них, що вони говорили з Медведчуком чи щоб вони посилалися на розмову з Медведчуком. І Медведчука на тристоронніх газових переговорах я також не бачив і не чув. Я ніколи не відчував того, що керівництво українського уряду або президент, або інші учасники української делегації хотіли зробити чи примусити мене прийняти щось таке, що було б не в інтересах України», — розповів Коболєв.

«Я не пригадую, щоб він (Порошенко. — Ред.) просив чи хотів переконати мене у чомусь, що йшло б у розріз із українським інтересом», — акцентував він.

«Один із перших листів, який я написав до «Газпрому», коли мене призначили керівником «Нафтогазу» у 2014 році, містив тезу про те, що, шановний пане Міллер, прошу врахувати той факт, що на майбутнє всі відносини у питаннях імпорту газу між «Нафтогазом» і «Газпромом» будуватимуться без посередників. Цей лист, як я з'ясував пізніше, мав великий резонанс. Тому що деякі бізнес-групи вважали, що зараз влада змінилась і ми спробуємо скопіювати схему «РосУкрЕнерго». В «Газпромі», прочитавши цього листа, наскільки я знаю, почали набагато серйозніше ставитися до розмов із «Нафтогазом». Тому що їм багато хто з української сторони говорив, що зараз до вас прийдуть українці та запропонують вам якогось приватного посередника. Цей лист допоміг дуже сильно.

Тому, говорячи про будь-яких посередників — а теоретично пан Медведчук міг бути таким посередником чи хотів ним стати, — цей шлях я відрізав усім на самому початку. Який йому був сенс комусь щось обіцяти, я до кінця не розумію. Але я не розумію цю людину, тому не можу сказати, що цього не було", — зазначив Коболєв.

«У процесі переговорів до мого кабінету як керівника «Нафтогазу» приходила велика кількість різних відомих осіб, котрі говорили: «Коболєв, я вчора був у Москві, я все порішав, ти мені тільки мандат на переговори дай і завтра газ буде. Вишки заберемо в Криму, газ пустимо, по транзиту питання вирішимо. Давай мандат на переговори і я все порішаю». Наприклад, двоє з таких на той час були народними депутатами, яким не можна обмежити вхід у компанію, які приходили, сідали в моїй приймальні і говорили моєму секретарю, що ми чекатимемо Коболєва, ми не підемо, у нас інформація державної ваги. Я це все сприймав, як «торгівлю повітрям».

Під час однієї з розмов так само і Міллер мені сказав: «Пан Коболєв, давайте домовимося, що будь-які розмови щодо газових питань може вести або я, або людина, яка від мене прийде з довіреністю». Тому всім цим людям я казав: шановні, як тільки ви прийдете до мене з довіреністю від Міллера, ми з вами продовжимо цю розмову. Поки цієї довіреності на столі я не бачу, не витрачайте свій і мій час. За всієї поваги до вашого статусу, але це несерйозно", — розповів він.

«Цілком можливо, що пан Медведчук шукав щось у цих переговорах. Може він пробував стати якимось посередником, може він хотів поміняти щось на щось. Мені важко сказати. Але жодних обмінів на якісь комерційні речі чи поступок, які б не мали пояснення чи не мали якихось зустрічних поступок із російської сторони, українська делегація не робила. Наслідком цієї роботи є той факт, що ми дуже швидко зрозуміли, що нам російський газ більше не потрібен. Що ми можемо пройти зиму без російського газу, купуючи газ з Європи, адже угода дозволяє це робити. Був момент, коли „Газпром“ телефонував „Нафтогазу“ і казав: ви не будете газ купляти? Ми говоримо: нам не потрібно, ми купуємо дешевше і в іншому місці. Так у вас суперконтракт, який дозволяє закрити будь-яку потребу України, якщо така потреба виникає. Це дуже корисний інструмент. Але поки що ми не будемо користуватись. Вони кажуть: чому у нас постійно нуль, а в європейців ви щось берете? Ми кажемо: дайте нижчу ціну — візьмемо у вас. — Не можемо, у нас арбітраж. — Тоді вибачте, ми у вас не купуватимемо», — зауважив Коболєв.

«У питаннях переговорів із „Газпромом“ я маю досвід спілкування з двома президентами. Я вважаю, що обидва президенти як Порошенко, так і Зеленський, намагалися максимально діяти в інтересах України», — резюмував Коболєв.

Раніше журналіст Денис Бігус опублікував так звані «плівки Медведчука», з яких випливає, що Медведчук у розмовах з керівництвом «Газпрому» обіцяв нібито підтримку експрезидента Петра Порошенка у вирішенні газових проблем. З контексту розмови Медведчука випливає, що ще в 2014 році він міг створити нове RosUkrEnergo, яке б займалося поставками російського газу в Україну за цінами, набагато вищими за ринкові. Сам Медведчук говорить про те, що нібито допомагає йому Порошенко.

Схожі новини