Передплата 2024 ВЗ

У "Нафтогазі" відбуваються обшуки

  • 11.06.2021, 17:30
  • 735

Державна фіскальна служба обшукує НАК "Нафтогаз України" через справу про ухилення від сплати податку на додану вартість на суму понад 2 мільярди гривень

Про це у Facebook повідомила пресслужба ДФС.

«Державна фіскальна служба продовжує розслідування у кримінальному провадженні за фактом ймовірного ухилення службових осіб АТ НАК „Нафтогаз України“ від сплати ПДВ на суму 2,7 млрд грн. Наразі ДФС обшукує приміщення згаданої компанії», — йдеться у повідомленні.

Правоохоронці встановили, що з жовтня 2015 року по теперішній час службовці НАК не завершили процедуру митного оформлення газу, придбаного у російського «Газпрому», внаслідок чого до держбюджету не надійшло 2,7 млрд грн ПДВ.

Відомо, що підприємства-виробники теплової енергії фактично не споживають газ, що перебуває у газотранспортній системі (ГТС) України, однак Нафтогаз не оформляє документи щодо постачання газу та не підписує відповідних актів прийому-передачі, мотивуючи це тим, що газ фактично не постачається, а надається послуга балансування газу в ГТС, внаслідок чого операції з постачання газу документально не оформлюються.

У пресслужбі додали, що за період розслідування правоохоронці зібрали достатньо доказів, які можуть свідчити про факт ухилення від сплати податків. Зокрема, здобуто докази, що службові особи НАК Нафтогаз України не подавали до Енергетичної митниці ДФС повного пакету документів, на підставі якого Митний орган України міг би провести митне очищення природного газу.

Також, як зауважили у відомстві, правову оцінку діями посадовців Нафтогазу буде надано під час досудового розслідування.

Остаточну суму збитків встановить судово-економічна експертиза.

Читайте також: У червні українці отримають «космічні» платіжки за газ — до 13,50 гривні за куб!

Схожі новини