Передплата 2024 ВЗ

Меркель буде домовлятися з Байденом про "Північний потік-2", – ЗМІ

  • 11.06.2021, 12:45
  • 477

Канцлерка Німеччини Ангела Меркель готується до поїздки у Вашингтон, аби вирішити суперечку з урядом США щодо газопроводу "Північний потік-2"

Про це стало відомо німецькому виданню Handelsblatt від власних джерел, повідомляє «Європейська правда».

Точна дата візиту ще не призначена, але зустріч запланована на липень або серпень. Переговори між сторонами щодо цього питання в цей час тривають.

Поїздка стане першим візитом канцлерки в столицю США після перемоги на виборах президента Джо Байдена. Переговори охоплять чимало тем, але «Північний потік-2» буде особливо важливим, пише видання.

Нещодавно у Вашингтоні радник Меркель з питань зовнішньої політики Ян Гекер і радник Байдена з питань безпеки Джейк Салліван шукали можливості виходу з суперечки навколо трубопроводу. Зустріч не змогла вирішити конфлікт, але обидві сторони визнали її конструктивною.

Відзначається, що американці побачили нову готовність федерального уряду відгукнутися на їхні аргументи. За інформацією Handelsblatt, німці висунули пропозиції про те, як можна вирішити конфлікт. Тепер пропозиції повинні бути доопрацьовані і узгоджені, щоб послужити основою для зустрічі Байдена і Меркель.

Німецька концепція спрямована на те, щоб зробити допомогу, яку Німеччина надає Україні, більш помітною, та включає ідеї про розширення підтримки Києва, зазначає видання.

«Плани перетворити Україну на експортера водню існують давно. Якщо континент хоче досягти своїх кліматичних цілей, Європі терміново необхідний водень як енергоносій. Ідея полягає в тому, щоб переобладнати для цього наявну мережу газопроводів. Однак необхідні значні інвестиції у відновлювані джерела енергії, особливо у вітроенергетику, щоб український водень можна було виробляти без шкоди для клімату. Для цього Києву потрібна допомога», — пише видання.

Меркель і Байден зможуть поговорити на зустрічі G7 в графстві Корнуолл у Британії вже сьогодні. На полях саміту також запланована двостороння дискусія, але для врегулювання суперечки щодо трубопроводу на саміті буде надто мало часу.

Читайте також: Меркель відправить у Штати делегацію для обговорення «Північного потоку-2»

Схожі новини