Передплата 2024 «Добрий господар»

У Польщі арештували колишнього політика: його підозрюють у шпигунстві на РФ

  • 10.06.2021, 16:55
  • 589

У Польщі на три місяці арештували ексчлена проросійської партії "Зміна" за підозрою у шпигунстві на Росію

Про це повідомляє Polsat.

Речник міністра-координатора спецслужб Станіслав Жарин повідомив, що підозрюваного затримали у Білостоці 31 травня. Йому висунули звинувачення у шпигунстві на користь спецслужб РФ.

Затриманий не визнає своєї провини, однак 2 червня районний суд Варшави постановив арештувати його на три місяці.

Участь у діяльності іноземної розвідки проти Республіки Польща карається позбавленням волі від одного до 10 років.

Під час операції із затримання Агентство внутрішньої безпеки здійснили обшуки місць проживання Януша Н. та місць пов’язаних з ним осіб.

«У ході операції були вилучені гроші на суму понад 300 тис. злотих та велику кількість носіїв даних», — повідомила прокуратура. Жарин зазначив, що частина коштів, знайдених під час обшуків, була в євро.

Слідчі встановили, що Януш Н. активно співпрацював із РФ, особливо після того, як його соратника заарештували за підозрою у шпигунстві.

Читайте також: Командир Нацгвардії виявився шпигуном РФ

«Януш Н. на прохання людей, які працюють на російську розвідку, намагався налагодити контакт з польськими та іноземними політиками, зокрема тими, хто працює у Європарламенті», — повідомили в прокуратурі.

«Його діяльність була частиною російських проєктів пропаганди та дезінформації, спрямованих на послаблення позицій Польщі в ЄС та на міжнародній арені», — оцінили вони.

За даними польських ЗМІ, багато років Януш Н. був пов'язаний із партією «Зміна», відомою своєю проросійською діяльністю. Він також був одним із соратників Матеуша Піскорського, якого у 2018 році звинуватили у шпигунстві на користь Росії та Китаю.

Схожі новини