Передплата 2024 ВЗ

“Приємно, коли кажуть: “Ваш фестиваль — незаангажований. Справедливий”

24-27 червня у Трускавці відбудеться ІХ кінофестиваль “Корона Карпат”

Майже півтора року світ хворіє на коронавірус. Через це довелося скасувати концерти, розважальні заходи та кінофестивалі. Торік у режимі онлайн відбувся Одеський кінофестиваль, з лютого на квітень цього року перенесли «Оскар». Довелося перенести на 2021 рік і І Х Трускавецький міжнародний кінофестиваль «Корона Карпат», медіапартнером якого є газета «Високий Замок». Цей фестиваль мав відбутися торік у листопаді, однак свято українського кіно перенесли на червень.

І ось, нарешті, з 24 по 27 червня місто «Нафтусі» зустрічатиме зірок українського кінематографа, а гості й трускавчани насолоджуватимуться найкращими українськими стрічками, які змагатимуться за найвищу нагороду фестивалю — «Золоту корону». Про те, з якими проблемами довелося знову зіткнутися, які знаменитості приїдуть до Трускавця, журналістці «ВЗ» розповів генеральний директор кінофестивалю Олег Карпин.

— Попри те, що це не новий фестиваль, а той, до якого ми готувалися торік, знову довелося робити багато рутинної роботи, — каже Олег Романович. — Треба було наново готувати усі документи, займатися пошуком джерел фінансування для проведення фестивалю. Змінилися обласна і міська ради, наглядова рада у Держкіно, керівник в Українському культурному фонді… Треба було зрозуміти, як зміняться процеси в цих організаціях.

— Мабуть, треба було й отримати підтвердження на участь тих фільмів, які були заявлені торік?

— І це також. Окрім того, на початку 2021 року українські кінематографісти зняли нові стрічки, які ми також вирішили залучити до участі у конкурсі. Додалося кілька стрічок у конкурсній і позаконкурсній програмах. Так що і членам журі додалося роботи, але головне, що трускавчанам і гостям міста буде що подивитися за ці чотири фестивальні дні. Понад 40 фільмів буде показано на фестивалі. Однією зі знакових новинок буде документальний фільм «Депортація 44−46», прем’єра якого запланована на осінь 2021 року. Фільм присвячений примусовому виселенню понад 480 тисяч українців з територій, які розташовані у сучасній Південно-Східній Польщі: Холмщина, Надсяння, Підляшшя та Лемківщина.

— Які актори підтвердили свою участь?

— Зазвичай запрошуємо лише тих акторів, які приїжджають з фільмами-учасниками. У тих стрічках, які заявлені для участі у конкурсі, багато відомих акторів. Серед них Лариса Руснак, Наталія Сумська, Ірма Вітовська, Олексій Тритенко, Дмитро Тубольцев, Костянтин Лінартович…

Про те, хто очолить журі І Х Трускавецького кінофестивалю «Корона Карпат», журналістці «ВЗ» розповів артдиректор Борис Савченко.

— На фестивалі буде три журі — журі повного метра, короткого метра і журі конкурсі програм кіношкіл України, — каже Борис Іванович. — В Україні, де майже не знімається кіно, існує 16 кафедр кіномистецтва! Я хочу, щоб вони вийшли і показали, що ж вони знімають? Хто ці люди? Може, їх треба підтримати і розкрутити? Або якщо вони нічого не вміють, забрати право псувати людей… Не можу зараз сказати, хто буде очолювати журі. У мене такий принцип: ми скликаємо членів журі, знайомимо їх, і вони між собою обирають достойного — кому найбільше довіряють. Цьогоріч членами журі серед інших будуть Олександр Саква, Євген Женін, які у попередні роки зарекомендували себе відповідально і фахово. Одне слово, усі члени журі — люди, яким довіряємо і які мають резонанс у суспільстві. Приємно чути відгуки, коли кажуть: «Ваш фестиваль — незаангажований. Справедливий». Перед фестивалем завжди пояснюю членам журі, що від їхніх рішень залежить майбутнє людини.

Схожі новини