Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У США зареєстрували нові ліки від хвороби Альцгеймера

  • 08.06.2021, 12:15
  • 670

Розробники з Biogen заявляють що новий препарат впливає на причину хвороби, а не на її наслідки: руйнує амілоїд - білок, що формує в мозку людини згустки, які шкодять клітинам і викликають проблеми з пам'яттю, мисленням і спілкуванням

Про це пише українська служба ВВС.

Препарат, розроблений компанією Biogen, надійде в продаж під комерційною назвою Aduhelm.

Ліки чинять вплив на глибинні причини, а не на симптоми хвороби Альцгеймера, найпоширенішого виду деменції в літніх людей. Активна речовина препарату — адуканумаб — руйнує амілоїд — білок, що формує в мозку людини згустки, які шкодять клітинам і викликають проблеми з пам'яттю, мисленням і спілкуванням.

На разі у світі на хворобу Альцгеймера страждає понад 30 млн людей, більшості з яких — за 65 років.

Адуканумаб підходить пацієнтам, молодшим за 80 років і з початковою стадією хвороби.

Упродовж останніх 10 років розглядалися понад 100 різноманітних засобів лікування хвороби Альцгеймера, але жоден із них себе не виправдав.

У березні 2019 року міжнародні випробування адуманукабу за участю 3 тис. людей були перервані на завершальній стадії, коли з'ясувалося, що препарат, який отримують у вигляді щомісячної ін'єкції, не дає позитивного результату у порівнянні з плацебо.

Втім, наприкінці того ж року американський виробник Biogen проаналізував великий обсяг даних і встановив, що адуканумаб суттєво сповільнює послаблення когнітивних здібностей, якщо застосовується в більш високих дозах.

Читайте також: Ще три країни погодилися визнати українські «зелені паспорти»

Схожі новини