Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Омолодитися на три роки можна за вісім тижнів: вчені розкрили секрет

  • 06.06.2021, 20:15
  • 17.5K

Всього кілька тижнів спеціальної дієти з великою кількістю сну і фізичних вправ досить для того, щоб омолодитися на генетичному рівні

Як показало експериментальне дослідження, здоровий спосіб життя змінює характер модифікацій нашої ДНК, повідомляє німецький журнал Focus.

Хронологічний вік не завжди відповідає біологічному віку. Швидкість зміни органів і клітин залежить від генетичної схильності, способу життя, впливу навколишнього середовища, а також від стресу. Ці вікові зміни можна виміряти за різними біомолекулами, а також за довжиною кінцевих ділянок хромосом і модифікаціями ДНК.

Дослідники дізналися про це в рамках експериментального дослідження за участю 43 здорових чоловіків у віці від 50 до 72 років. На вісім тижнів половина з них змінила свій спосіб життя: вони займалися спортом не менше ніж 30 хвилин щодня, спали не менше ніж сім годин на добу і регулярно виконували дихальні вправи для розслаблення.

Крім того, учасники експерименту скорегували свій раціон: вони їли мало тваринного білка та вуглеводів і багато овочів. Їхній ритм харчування відповідав помірному інтервальному голодуванню, тобто вони не брали ніякої їжі з 19-ї години вечора до 7-ї години ранку.

Також учасники отримували БАД з різними рослинними інгредієнтами та пробіотик з молочнокислими бактеріями.

На початку та наприкінці дослідження вчені взяли у цих чоловіків зразки ДНК зі слини і вивчили характер епігенетичних модифікацій.

Як виявилося, за час експерименту чоловіки помолодшали в середньому на 3,23 року порівняно з контрольною групою, яка дотримувалася звичного способу життя, і на 1,96 року порівняно з власними показниками до початку дослідження.

«Це перший доказ омолодження в рамках рандомізованого контрольованого клінічного дослідження», — констатували дослідниця Кара Фіцджеральд і її команда.

Дослідники пов'язують сповільнення старіння передусім із дієтою.

«Ми розробили дієту, в якій було багато поживних речовин, важливих для циклу метилування. Вони містяться насамперед у зелених овочах, капусті, горіхах і насінні», — зауважила Фіцджеральд.

Водночас дослідники також визнають, що ще належить з'ясувати, як саме таке омолодження впливає на загальний стан здоров'я людини.