Передплата 2024 «Добра кухня»

Експерти визначили найшкідливіші види чаю та кави: чого слід уникати?

  • 05.06.2021, 14:35
  • 45.2K

Сьогодні найшкідливішим напоєм вважається газована вода. Однак, насправді, навіть корисні на перший погляд чай і кава теж можуть завдати удару вашому організму, особливо якщо готувати їх неправильно

Фахівці склали список із восьми «поганих» напоїв, яких варто уникати, передає Eat This, Not That!

Солодкий чай

Деякі з них містять 48 грамів цукру в одній пляшці, що становить 96% денної норми. Дієтологи радять навчитися пити напої взагалі без цукру або додавати замість нього мед.

Багато кави

Хоча одна або дві філіжанки кави можуть бути корисними, слід двічі подумати, перш ніж випити четверте горнятко. Медики попереджають, що великі дози кофеїну збільшують крихкість кісток.

«Доросла людина може безпечно споживати до 400 міліграмів кофеїну в день (що еквівалентно чотирьом чашкам кави по 230 мл.), але вживання більшої кількості може спровокувати вимивання кальцію. Згодом це призведе до остеопорозу», — розповіла докторка Мамта М. Маміко з Медичної школи Ікана.

Бульбашковий чай

Цей популярний солодкий напій із кульками тапіоки містить велику кількість калорій. Занадто багато цукру в раціоні може спричинити порушення обміну речовин і призвести до збільшення ваги.

Кава у пляшках

Лікарі не втомлюються говорити, що перед покупкою будь-якого продукту варто уважно прочитати етикетку з його складом. Що стосується холодної кави, багато компаній наповнюють його молоком і цукром, щоб зменшити гіркоту, створювану антиоксидантами. У результаті виходить напій із 20-ма грамами цукру та молока і лише невеликим вмістом кави.

Тайський чай з льодом

Головна проблема цього чаю криється в згущеному молоці, яким його, зазвичай, підсолоджують. На виході виходить дивовижний смак, але в чверті склянки містяться колосальні 44 грами цукру.

Готовий чай з льодом

У чай з льодом, який подають у мережах фаст-фуду, додається альгінат пропіленгліколь. Це харчовий загущувач, стабілізатор та емульгатор, який може викликати серцево-судинні захворювання.

Насправді, ця речовина є «родичем» пропіленгліколю, що відомий як автомобільний антифриз, але це не заважає мережам швидкого харчування використовувати його у своїх напоях.

Кава з вершками

Вершки для кави та крем для засмаги мають більше спільного, ніж можна собі уявити. Обидва вони містять діоксид титану — блокатор ультрафіолетового випромінювання, який також добре відбілює. Було доведено, що добавка викликає пошкодження печінки і тканин у мишей, а також може мати наслідки для здоров'я людини.

За даними вчених, діоксид титану викликає серцево-судинні проблеми та погіршує пам'ять у дорослих до 45 років. Багато брендів також використовують у своїх продуктах TBHQ, який є формою бутану, та трансжири, які часто ховаються під назвами: моно- і дигліцериди.

Незвичайні кавові напої

Більшість улюблених кавових напоїв набагато солодші за кока-колу. Візьміть, наприклад, мокко McDonald's McCafe. У 400 мл. такої кави міститься 328 кілокалорій і 44 грами цукру, а в лате Starbucks такого ж обсягу — 360 кілокалорій і 48 грамів цукру.

Схожі новини