Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

СБУ підозрює керівника «Львівелектротрансу» в афері з електрикою

У мерії виправдовуються: мовляв, зекономили суттєву суму бюджетних коштів...

Обшуки на території ЛКП “Львівелектротранс” та підприємстві, яке здійснювало постачання енергії. Силовики вилучили тендерну документацію на закупівлю електроенергії. Фото з архіву прокуратури Львівської області
Обшуки на території ЛКП “Львівелектротранс” та підприємстві, яке здійснювало постачання енергії. Силовики вилучили тендерну документацію на закупівлю електроенергії. Фото з архіву прокуратури Львівської області

Гучний корупційний скандал тижня — працівники УСБУ у Львівській області звинувачують директора ЛКП «Львівелектротранс» Андрія Свищо у незаконних оборудках з купівлею електроенергії. Суть афери — посадовці безпідставно укладали додаткові угоди на придбання електроенергії в інтересах конкретного підприємства. Через це, кажуть у СБУ, бюджет зазнав мільйонних збитків.

«Керівнику комунального підприєм­ства повідомлено про підозру у вчи­ненні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 (заволодіння майном шляхом зло­вживання службовим становищем, вчи­нене в особливо великих розмірах) Кримінального кодексу України, — по­відомили у пресслужбі УСБУ у Львів­ській області. — За цією статтею перед­бачено покарання — позбавлення волі на строк від 7 до 12 років (з позбавлен­ням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років) та з конфіскацією май­на. Викриття протиправної діяльнос­ті на „Львівелектротрансі“ відбувало­ся спільно зі слідчими Г У Нацполіції у Львівській області під процесуальним керівництвом Львівської обласної про­куратури. Тривають слідчо-оператив­ні дії для встановлення і притягнення до відповідальності осіб, причетних до роз­крадання бюджетних коштів. Додатково перевіряється причетність й інших поса­довців Львівської міської ради».

У Львівській міській раді не забарили­ся із захистом свого підлеглого Андрія Свищо (щойно в СБУ оприлюднили фак­ти афери, як пан Андрій пішов у відпуст­ку. Авт.). У пресслужбі прокуратури Львівської області «ВЗ» повідомили, що правоохоронці намагаються з’ясувати, де зараз перебуває підозрюваний в афе­рах службовець.

«Завдяки закупівлі електроенергії без посередників за пів року ЛКП „Львівелектротранс“ зекономило 5,3 млн грн коштів громади міста. Однак правоохо­ронні органи мають запитання… Львів­ська міська рада готова сприяти розслі­дуванню», — повідомили в департаменті житлового господарства та інфраструк­тури.

Андрій Свищо очолив ЛКП «Львівелек­тротранс» 21 січня 2020 року (з 8 лип­ня 2019 року був в. о. директора «Львівелектротрансу»). Раніше працював у «Львівгазі» на різних посадах — юрист, на­чальник юридичного відділу, провідний спеціаліст, заступник голови правління, член правління тощо.

Схожі новини