Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Кіпріотів ми перемагали лише раз

У понеділок, 7 червня, на ОСК «Металіст» у Харкові національна футбольна збірна України, готуючись до фінального турніру Євро-2020, зіграє контрольний матч проти збірної Кіпру (початок – 19.00)

Харків раніше 10 разів приймав матчі збірної України, яка там 6 разів перемагала та по два рази грала внічию та програвала.

Дебютна гра між збірними України й Кіпру відбулася 28 лютого 2001 року у кіпрському місті Ларнака в рамках міжнародного турніру, коли біля керма української збірної перебував Валерій Лобановський. Матч завершився голе­падом — 4:3 на користь господарів поля. «Синьо-жовті» першими відкрили раху­нок — після гола Мелащенка, на що кі­пріоти відповіли влучними «постріла­ми» Окса та Енкомітіса. У другому таймі Воробей оформив дубль, і наша збірна знову вийшла вперед, але під завісу гри місцевий арбітр Георгіу (ще 1993 року у Львові судив єврокубковий матч «Кар­пати» — «Шелбурн») призначив пенальті у ворота українців, і Малеков встановив рівновагу. А у додатковий час господа­рі після гола Хараламбусу вирвали пе­ремогу — 4:3.

Наступна зустріч відбулася 6 люто­го 2008 року у Нікосії і мала статус това­риського матчу. Цього разу біля керма збірної України стояв Олексій Михай­личенко, а гра завершилася внічию 1:1. Тут також не обійшлося без 11-ме­трового у ворота українців — Алонефтіс відкрив рахунок у першому таймі. Піс­ля перерви ж відзначився Мілевський, врятувавши гостей від поразки.

А єдину наразі перемогу над збірною Кіпру українська збірна відсвяткува­ла 24 березня 2016 року в товарисько­му матчі в Одесі — 1:0. Серед підопічних Михайла Фоменка автором перемож­ного гола став Тарас Степаненко, від­значившись під кінець першого тайму.

Нагадаємо, головний тренер збірної України Андрій Шевченко прийняв рі­шення залишити в розташуванні коман­ди до останнього контрольного мат­чу гравців, які перебувають на зборі, але не потрапили в офіційну заявку на Євро-2020. Це — голкіпер Андрій Лу­нін, захисники Олександр Сирота, Бог­дан Михайличенко, півзахисники Ар­тем Бондаренко і Богдан Лєднєв. Таке рішення прийнято у зв’язку з тим, що до першого офіційного матчу на Євро-2020 (13 червня проти збірної Нідер­ландів) у заявку можна вносити корек­тиви — якщо хтось із гравців отримає пошкодження.

Схожі новини